Sari la conținut

Sindromul Havana: boala misterioasă care afectează diplomați la nivel mondial. Ce spune șeful CIA

Sindromul Havana este un set de simptome medicale inexplicabile experimentate pentru prima dată de personalul Departamentului de Stat al SUA, staționat în Cuba, începând cu sfârșitul anului 2016.

La acea vreme, acei diplomați au fost trimiși în Cuba, ca parte a apropierii dintre cele două țări, începută sub președintele Barack Obama, după decenii de rupere a relaţiilor diplomatice dintre ei.

BBC World Service - Assignment, The mystery of Havana syndrome

Sindromul Havana: boala misterioasă care afectează diplomați

Apariția bolilor pe tărâmul cubanez a adus tensiune între cele două părți. De la primele cazuri, diplomații și ofițerii de informații staționați în întreaga lume au experimentat simptome similare.

Cei afectați raportează o serie de afecțiuni, inclusiv:

  • amețeli,
  • dureri de cap,
  • oboseală, greață,
  • anxietate,
  • dificultăți cognitive
  • pierderi de memorie de diferite severități.

În unele cazuri, diplomații și ofițerii de informații au părăsit serviciul activ din cauza complicațiilor afecțiunii.

Havana Syndrome: Is This Mysterious Illness Rising in Spies and Diplomats? - Sentinelassam

Unde au fost raportate cazuri

Primele cazuri au apărut în personalul american și canadian staționat în Cuba la sfârșitul anului 2016. Departamentul de Stat a raportat, de asemenea, cazuri potențiale în China în 2018, evacuând angajații Departamentului de Stat și familiile acestora din orașul Guangzhou, după ce cazuri au fost raportate acolo.

Diplomații și personalul de informații din Rusia, Polonia, Georgia, Serbia, Vietnam, India, Columbia, Franța, Elveția și Taiwan au fost de asemenea afectați. O serie de oficiali americani staționați la Washington susțin că au fost afectați, inclusiv unul care ar fi fost lovit în apropierea Casei Albe.

Au existat numeroase investigații cu privire la posibilele cauze ale sindromului Havana, cele mai recente și autoritare recenzii punând la îndoială ideea că o armă cu energie dirijată sau un dispozitiv de supraveghere îi afectează pe diplomații și spionii americani.

Cea mai recentă și amănunțită examinare a dus la un raport publicat în martie 2023 de către directorul de Informații Naționale, care nu a găsit nicio dovadă credibilă că vreun adversar străin ar fi folosit ceva care a cauzat rănile raportate.

În schimb, guvernul a concluzionat că o combinație de factori, inclusiv afecțiuni medicale preexistente, boli convenționale și factori de mediu au fost cauza simptomelor raportate. Raportul DNI a fost punctul culminant al unui efort de ani de zile de a investiga fenomenul care a implicat sute de personal din mai multe agenții de spionaj și a intensificat colectarea de informații la nivel global.

Directorul CIA: Este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fi fost responsabil pentru Sindromul Havana

Directorul CIA, William Burns, s-a adresat angajaților agenției în urma evaluării actualizate a Comunității de informații privind Incidentele de Sănătate Anormale (AHI). Constatările concluzionează că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fi fost responsabil pentru AHI-uri, cunoscute și sub numele de „sindromul Havana”.

Ancheta a verificat prejudecățile personale, dar, fără îndoială, a operat cu simpatie pentru colegii din agenție și cu suspiciune față de suspecții obișnuiți care s-ar fi putut afla în spatele unor astfel de atacuri. Adversarii SUA, cum ar fi Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, aplică în mod regulat tactici letale în umbră.

Realitatea este că descoperirile vor restrânge în mare parte resursele pentru investigații suplimentare ale Comunității de informații americane. În ciuda sincerității lui Burns, epitaful va fi pătat de respingerea inițială a problemei de către agenție și de insensibilitatea fostului director al CIA, Gina Haspel.

Oamenii comunică, au vieți personale, călătoresc, sunt plătiți și cheltuiesc resurse, toate acestea oferind trasee. Serviciile de spionaj de stat și grupurile teroriste și criminale transnaționale nu sunt imune la realitățile birocratice fundamentale.

Totuși, concluziile Comunității de informații sugerează că toate aceste căi au fost explorate, iar ofițerul superior care a condus inițiativa este cunoscut pentru faptul că opera în mod minuțios.

CIA a creat Centrul pentru Servicii de Sănătate Globală

Oficialii americani din Rusia și Cuba au operat mult timp sub amenințarea fizică a gazdelor lor. Rușii au folosit o substanță presupus cancerigenă, numită „praf de spionaj”, pentru a urmări suspecții, disidenții și interlocutorii lor diplomatici.

Nu este neobișnuit ca oficialii americani din aceste țări să fie supuși hărțuirii, atacurilor fizice, vandalismului, otrăvirii și întâlnirilor violente.

Potrivit thehill.com, crearea de către CIA a noului Centru pentru Servicii de Sănătate Globală (Center for Global Health Services–CGHS), numirea primului său director pentru bunăstare și o mai mare sensibilitate față de provocările legate de sănătatea fizică și mentală cu care se confruntă forța sa de muncă și familiile acestora reprezintă un bun început.

Astfel de progrese recunosc pericolele înnăscute ale vocației și, în mod ideal, vor evolua în bine.

În cele din urmă, furnizarea de știri pe care oamenii nu doresc să le audă este o realitate cu care se confruntă în mod regulat ofițerii de informații.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel