joi, februarie 2, 2023

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este una dintre cele mai răspândite tulburări gastro-intestinale care împiedică funcționarea intestinului și, ca urmare, declanșează o mulțime de suferință digestivă.

Cât de comun este?

Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, IBS este foarte frecvent în Statele Unite. Aproximativ 10% -15% dintre adulți prezintă simptome ale IBS, dar numai 5% -7% au fost diagnosticați cu aceasta. Unul din cinci americani suferă de IBS.

Te-ar mai interesa: Am colesterol, pot mânca ouă? Răspunsul este cât s...

Chiar și la nivel global, IBS a apărut ca una dintre cele mai răspândite tulburări gastro-intestinale.

Sindromul intestinului iritabil este clasificat astfel:

IBS-C (predominant constipație)

Persoana alternează între constipație și scaune normale. Mâncarea poate provoca spasme abdominale sau dureri severe.

IBS-D (predominant diaree)

Pacientul suferă de diaree la scurt timp după ce s-a ridicat sau după ce a mâncat ceva. Uneori, mișcarea intestinului poate fi involuntară și persoana respectivă poate fi nevoită să facă vizite urgente frecvente la toaletă.

IBS-A sau IBS-M (constipație alternativă și diaree)

Aceasta este o formă neregulată a sindromului de intestin iritabil, care se caracterizează prin cel puțin o mișcare anormală a intestinului într-o zi care poate duce la constipație sau diaree.

Te-ar mai interesa: Ce s-a întâmplat, de fapt, între Florin Piersic și...

Astfel, IBS-A este un rău mixt în care nu ați stabilit un model de activitate intestinală. Aproape 25% din astfel de episoade a sindromului de intestin iritabil, au ca rezultat scaune dure sau noduroase, în timp ce alte 25% sunt însoțite de scaune curgătoare.

Semne și simptome ale sindromului de intestin iritabil

În principal, sindromul de intestin iritabil prezintă o schimbare a obiceiurilor intestinale și dureri abdominale cronice.

Durerea este de obicei legată de defecare. Majoritatea pacienților raportează ameliorarea simptomelor cu defecație, în timp ce unii pacienți raportează agravarea durerii.

Te-ar mai interesa: Ai mâncat prea mult? Trucuri care te scapă de indi...

Stresul emoțional și anumite ingrediente alimentare agravează durerea. Durerea este, de asemenea, raportată secundar balonării și producției excesive de gaze.

Pacienții cu IBS pot prezenta adesea spasme sau contracții bruște ale mușchilor colonului, care pot apărea în valuri și pot induce dureri abdominale.

Uneori, mușchii colonului pot deveni hiperreactivi sau se pot contracta excesiv, de obicei ca răspuns la stres sau la alimentație.

Te-ar mai interesa: Ai dureri articulare? Remediu minune care combate ...

Unele alte simptome comune ale sindromului de intestin iritabil sunt:

 • Flatulență și balonare – Un sentiment incomod că burta este umflată sau plină
 • Constipație
 • Diaree
 • Flatulență
 • Greaţă
 • Durere de cap
 • Mucus în scaun
 • Dureri de spate
 • Epuizare extremă și senzație de letargie
 • Miscarea involuntara sau accidentala a intestinului
 • Probleme de micțiune – necesitate frecventă / bruscă de a urina; senzație ca și cum vezica urinară nu este niciodată liberă
 • Modificări ale poftei de mâncare

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private