Sari la conținut

Sindromul vederii computerizate este cauzat de timpul excesiv petrecut în fața ecranele. Cum recunoaștem simptomele?

Sindromul vederii computerizate .Munca de acasă a fost o opțiune pentru mulți de când a început pandemia în urmă cu doi ani. Rezultatul a fost că oamenii au petrecut mai mult timp privind ecranele și, ca urmare, vederea lor a fost sub pusă sub presiune.

Înainte de pandemie, înainte de apariția muncii de acasă, înainte de smartphone-uri, înainte de Facebook, au fost anii 1990. Era o epocă a optimismului pentru Occident, pentru oameni, pentru bunăstarea societății, Fukuyama declarase sfârșitul istoriei și URSS privea către un viitor plin de speranța democrației. Pe măsură ce lumea intră în al treilea deceniu al secolului 21, lumea este departe de optimismul unui deceniu care a început cu căderea Uniunii Sovietice și s-a încheiat cu Backstreet Boys. Ceea ce a rămas o constantă printre toate acestea este utilizarea de către public a laptopurilor și computerelor pentru muncă și plăcere.

Odată cu apariția computerelor portabile, de la dispozitive care cântăreau cât o grămadă de cărămizi până la minunățiile de sticlă care se strecoară cu ușurință în buzunarele noastre, comunitatea medicinală a fost mai interesată de impactul pe care aceste dispozitive îl au asupra vieții noastre.

În ultimul timp, s-a depus multă muncă pentru investigarea și înțelegerea impactului rețelelor sociale asupra bunăstării mintale și a modului în care aceste dispozitive afectează comportamentul tinerilor.

Cu toate acestea, în urmă cu 24 de ani, în 1998, medicii au inventat termenul de Sindrom de vedere pe computer, sau pe scurt CVS.

A fost folosit pentru a descrie impactul ecranelor computerelor asupra ochilor.

Sindromul vederii computerizate face ca ochii să se simtă încordați, uscați și obosiți.

Alte simptome ale CVS sunt dureri de cap, vedere încețoșată, ochi uscat, disconfort și roșeață a ochilor.

Aceste simptome sunt „ușor tratate și gestionate [și] nu există dovezi că sindromul cauzează probleme de vedere pe termen lung”, spune Optical Express.

Tratamentele pentru CVS includ chirurgia oculară cu laser, ochelari și lentile de contact.

Cu toate acestea, o alternativă mai ieftină este un exercițiu cunoscut sub numele de regula 20-20-20.

Aceasta implică luarea unei pauze de a privi un ecran la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.

Sau, cu alte cuvinte, luând o pauză de a privi un ecran la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect la șase metri sau la șase metri și jumătate distanță timp de 20 de secunde.

Dacă o persoană preferă măsurătorile alternative, aceasta ar putea fi descrisă cel mai bine ca regula 20-6-20.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel