Sari la conținut

Singurul lucru pe care să NU îl faci niciodată dacă ai colesterolul ridicat, potrivit unui cardiolog

Colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce nu trebuie să faci dacă ai colesterol ridicat

Medic cardiolog: Nu fă asta niciodată dacă ai colesterol rău. Colesterolul este o substanță ceroasă care ajută la formarea hormonilor, a vitaminei D și la formarea celulelor.

Tot colesterolul de care aveți nevoie de fapt provine din ficat și orice alt colesterol din sânge este în general privit ca exces.

Ca urmare, dacă dieta este bogată în carne, lactate, grăsimi saturate și grăsimi trans, colesterolul ar putea fi mai mare decât ar trebui să fie. Ideal ar fi ca colesterolul bun, numit lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), să fie mai mare decât colesterolul rău, lipoproteine ​​cu densitate joasă sau LDL.

Află ce se poate întâmpla dacă colesterolul rău (HDL) este mare decât cel bun și care este cel mai rău lucru pe care îl poți face cu privire la sănătatea ta.

Singurul lucru pe care nu ar trebui să-l faci niciodată dacă ai colesterolul ridicat, potrivit unui cardiolog

Dr. Elizabeth Klodas, MD, cardiolog în practică certificat de consiliu lângă Minneapolis și fondator și director medical șef al Step One Foods, atrage atenția că „cel mai rău lucru pe care îl pot face pacienții este să-l ignore!” Colesterolul rău este factor de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei, care este acumularea plăcii în artere.

„Colesterolul ridicat și, în special, colesterolul rău, este unul dintre cei mai bine studiați, factori de risc legați în mod constant pentru dezvoltarea aterosclerozei.

De fapt, există o corelație aproape liniară între nivelurile de colesterol rău și riscul de boli de inimă”, explică dr. Klodas, potrivit Parade

„Ignorându-ți nivelurile de colesterol, nu faci decât să provoci un dezastru”, a atenționat medicul cardiolog.

Riscuri pentru sănătate asociate cu colesterolul ridicat

Dacă LDL-ul este prea mare, poate cauza o serie de probleme, inclusiv blocarea arterelor dacă se combină cu trigliceridele și alte substanțe, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Acest lucru poate duce, la rândul său, la atacuri de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică (PAD).

Dr. Klodas spune că cu cât LDL-ul tău este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală de bypass sau de un stent și că acestea vor fi probabil doar vârful aisbergului problemelor de sănătate cu care te poți confrunta pe termen lung. 

„Boala de inimă este ucigașul numărul unu al americanilor, iar colesterolul ridicat contribuie semnificativ la această statistică. Nu e de mirare că medicii sunt atât de concentrați pe monitorizarea profilurilor de colesterol și pe menținerea scăzută a nivelurilor de LDL”, a spus dr. Kostas.

Potrivit dr. Klodas, dieta este cheia atunci când vine vorba de controlul nivelului de colesterol.

„Consumarea unor cantități semnificative de fibre alimentare integrale, acizi grași omega-3, steroli vegetali și antioxidanți poate scădea semnificativ LDL.

De fapt, chiar și consumul de două gustări pe zi care sunt special formulate pentru a furniza niveluri semnificative ale acestor nutrienți s-a dovedit că reduce semnificativ colesterolul LDL în doar 30 de zile, unele persoane întâmpinând reduceri ale nivelului de statine în 30 de zile cu alimente”, a mai spus dr. Kostas, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel