Sari la conținut

TOP 10 metode să scapi de colesterolul rău în mod natural

Colesterolul rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

TOP 10 metode să scapi de colesterolul rău. Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în toate celulele corpului. Mai multe funcții importante din organism, inclusiv sinteza hormonilor și construcția membranelor celulare, necesită acest lucru.

Cu toate acestea, nimic în cantități excesive nu este bun pentru sănătatea ta și același lucru este valabil și pentru nivelul colesterolului din sânge.

Prea mult colesterol poate duce la formarea de plăci în artere. Aceste plăci pot îngusta și întări arterele, făcând dificilă curgerea liberă a sângelui. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și boli ale arterelor periferice.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există multe moduri prin care îți poți controla nivelul colesterolului din sânge, unele dintre ele includ schimbarea rapidă a obiceiurilor tale de viață, cum ar fi ceea ce mănânci, bei și când le mănânci. În acest articol, vorbim despre toate modalitățile naturale prin care se poate gestiona un nivel ridicat de colesterol acasă.

Cum scăpați de colesterolul rău: 1. Faceți sport regulat

Încearcați să încorporați un fel de program de antrenament în rutina zilnică. O sesiune de 15 minute de mers pe jos, mers rapid și yoga vă pot ajuta să vă țineți sub control nivelul colesterolului.

De asemenea, puteți practica un antrenament ușor de forță, cum ar fi abdomene, ridicări ale picioarelor și ridicarea ganterelor. Încercați să efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii.

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Urmeaza o dieta sănătoasă

Încercați să urmați o dietă sănătoasă atunci când încercați să țineți sub control nivelul colesterolului din sânge. Această dietă ar trebui să conțină o mulțime de fructe, legume și cereale integrale.

De asemenea, înseamnă limitarea grăsimilor saturate și nesănătoase, a colesterolului și a sodiului.

3. Controlați-vă greutatea

Obezitatea este una dintre cele mai periculoase care contribuie la o creștere bruscă a nivelului de colesterol din sânge. Acesta este motivul pentru care este important să vă gestionați greutatea atunci când încercați să țineți sub control natural nivelul colesterolului.

Chiar și câteva kilograme în minus pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Cum scăpați de colesterolul rău: 4. Renunțați la fumat

Trebuie să renunți la fumat atunci când încercați să țineți nivelul de colesterol sub control. Acest lucru se datorează în principal pentru că fumatul crește nivelul de colesterol rău și scade nivelul de colesterol bun.

Dacă sunteți un fumător înrăit, asigurați-vă că vă verificați nivelul de colesterol.

5. Limitați consumul de alcool

Controlați-vă îndemnurile de dragul inimii voastre. Consumul excesiv de alcool poate fi dăunător inimii și sănătății generale. Alcoolul vă poate crește nivelul de trigliceride, care este un alt tip de grăsime din sânge.

Somn corect
Strsa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Dormiți corect

Încercați să vă odihniți suficient organismului în fiecare zi pentru a menține inima sănătoasă. Un somn inadecvat poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, inclusiv niveluri ridicate de colesterol.

Conform Ayurveda, un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a rămâne sănătos.

Cum scăpați de colesterolul rău: 7. Gestionați-vă nivelurile de stres

Este important de știut că stresul poate contribui la dezvoltarea mai multor afecțiuni grave de sănătate, inclusiv niveluri ridicate de colesterol din sânge.

Prin urmare, dacă sunteți expus riscului de a avea un nivel ridicat de LDL, găsiți modalități sănătoase de a gestiona stresul, cum ar fi exercițiile fizice, yoga sau meditația.

8. Adăugați fibre solubile în dietă

Este important să adăugați o mulțime de fibre solubile în dieta dumneavoastră. Fibrele solubile ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL.

Sursele bune de fibre solubile includ ovăz, orz, fasole, linte și fructe și legume precum merele, perele și citricele.

Suc de portocale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum scăpați de colesterolul rău: 9. Începeți cu dieta pe bază de plante

De asemenea, puteți include alimente pe bază de plante în dieta dumneavoastră atunci când încercați să vă controlați nivelul colesterolului din sânge. Sterolii și stanolii vegetali sunt substanțe vegetale care pot ajuta la blocarea absorbției colesterolului în intestin.

Sursele bune de steroli și stanoli din plante includ alimentele fortificate, cum ar iaurtul și sucul de portocale.

Suplimente cu ulei de pește

De asemenea, puteți adăuga suplimente de ulei de pește în dieta dumneavoastră. Conțin acizi grași omega-3, despre care s-a demonstrat că scad nivelul de trigliceride și cresc nivelul de colesterol HDL.

Dacă aveți colesterolul ridicat, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a vă gestiona starea. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pe lângă modificările stilului de viață.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: