Sari la conținut

Cum iti intaresti sistemul imunitar pentru a te proteja de gripa si coronavirus

Chiar daca te speli pe maini de zece ori pe zi si nu-ti atingi fata cu mainile, tot mai ai cateva lucruri de facut pentru a-ti intari sistemul imunitar.

Coronavirusul se raspandeste rapid, iar intarirea sistemului imunitar nu a fost niciodata atat de necesara. Si trebuie sa-l consolidezi rapid, pentru ca intr-o situatie de criza precum o epidemie, fiecare zi conteaza. Insa, dincolo de a manca mai multe citrice si sa ne pastram igiena, ce altceva mai putem face?

Sheena Cruickshank, profesor de imunologie la University of Manchester, a explicat pentru The Guardian ca pentru a sti cum sa ne ingrijim sistemul imunitar trebuie sa intelegem mai intai ce arme ni se potrivesc: „Cand intri in contact cu un microb pe care nu l-ai mai intalnit vreodata ai mai multe bariere in corp care incearca sa-l opreasca.”

Sistemul imunitar poate avea scapari

Pe langa piele, avem mucusul, microbiomul, „uzina” cu peste 100 de trilioane de bacterii, majoritatea acestora traind in tractul intestinal. Unele dintre aceste bacterii anihileaza intrusii care ajung in organism. In plus, corpul este „blindat” cu celulele epiteliale, foarte greu de invins, spune Cruickshank. Acestea produc compusi antivirali care ataca inamicii precum coronavirusul.

Mananca alimente cu fibre, iaurt si muraturi

Pentru a ne dezvolta flora intestinala, Cruickshank recomanda sa adoptam o dieta variata cu multe alimente bogate in fibre. Nu trebuie sa fii neaparat vegetarian, dar cu cat consumi mai multe legume si verdeturi, cu atat mai bine. „Microbiomului ii priesc fibrele, boabele si alimentele fermentate”, spune ea.

Asadar, iaurtul, kefirul, muraturile si varza murata sunt binevenite pentru un microbiom sanatos. Insa dovezile despre suplimentele probiotice sunt amestecate, arata specialista – nu este clar ca acestea vor supravietui calatoriei prin tractul digestiv sau ca vor sta suficient in intestine pentru a-si face efectul. „E mai eficient sa-ti schimbi dieta”, spune ea.

Citeste toate sfaturile in continuare…

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel