Sari la conținut

Situația spitalelor din țara noastră. Prof. Univ. Dr. Narcis Copcă: În România nu stai un an-doi pentru o hernie de disc

Sursa foto: qmagazine

Din cuprinsul articolului

Medicina românească între performanța uluitoare și înapoierea cronică. Invitat la HAI ROMÂNIA, prof. dr Narcis Copcă, invitatul lui Mirel Curea, a vorbit deschis despre situația spitalelor din România.

Nimeni nu plănuiește să se îmbolnăvească sau să se rănească, dar toată lumea are nevoie de asistență medicală la un moment dat. Problema este în momentul în care sănătatea se transformă într-un lux innacesibil, ci nu într-o necesitate.

Persoanele care se simt rău merg rareori la medic pentru analize de rutină. Adesea, nu merg nici măcar atunci când știu că sunt cu adevărat bolnavi. Motivele sunt diverse: este prea scump, condițiile din spitale sunt precare, fenomenul șpăgii, dar și de numeroasele cazuri de malpraxis medical.

Prof. univ. dr. Narcis Copcă nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este celebru pentru operațiile sale foarte dificile de transplant. Cel care conduce Spitalul Sfânta Maria a fost omul care s-a luptat pentru realizarea transplantului de plămâni în România, împotriva fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu.

România nu stă rău în acest moment

În ciuda tuturor problemelor existente, medicul a afirmat că sistemtul de sănătate din România nu stă rău în momentul de față. Din fericire, românii sunt norocoși să evite listele de așteptare pentru anumite intervenții chirurgicale, așa cum se întâmplă în alte țări.

„În sistemul bugetat, se creează liste de așteptare și nu poți să faci mai multă activitate decât ai fost bugetat. Se creează liste de așteptare în timp, astfel că am secretare care s-au dus cu soții ca să lucreze în Anglia și vin să se opereze la noi pentru că acolo sunt programate, la un simplu colecist, după un an. La hernie de disc trebuie să aștepți un an-doi și să se agraveze teribil. Listele de așteptare devin uriașe. Și atunci între sistemul american, unde dacă n-ai plătit mori la ușa spitalului și cel britanic etatizat, Bismark a inventat sistemul conceput pe asigurări de sănătate.

Sistemul românesc e aproape ca în Germania, ca în Israel, pe baza asigurărilor obligatorii de sănătate din partea angajatorului și a angajatului. Dacă la fiecare se ia diferit în funcție de salariu, se repartizează după nevoi. România nu stă rău în acest moment, cu acest sistem de sănătate. În ciuda intervențiilor politice care au fost destructive de-a lungul timpului, introducerea asigurărilor a fost un act bun. (…)

Atenție, față de Italia, Franța, Spania nu sunt liste de așteptare. Nu stă nimeni pentru un colecist 8 luni. Păi ar veni doamna de la Digi, care și așa prezintă sistemul de sănătate ca un lagăr de concentrare în care suntem exterminați, și este rușinos că nimeni nu se sesizează… Asta duce la politici de eliminare a tineretului din spitale și tendință de îmbrățișare a altor sisteme de sănătate din Occident”, a mai observat reputatul chirurg.

Despre ce s-ar putea face dar și despre performanțele sale profesionale extraordinare, aflăm de la reputatul medic prof. dr. Narcis Copcă, eminent chirurg și manager al spitalului Sfânta Maria.

Emisiunea integrală poate fi vizionară mai jos:

 

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: