duminică, august 14, 2022

România se confruntă de câteva săptămâni cu o scădere semnificativă a numărului de persoane care aleg să se vaccineze.

Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut sub 20 de mii, în ultimele 24 de ore, pentru prima dată după 1 martie (cu excepția zilei de Paște). Procentul persoanelor imunizate cu cel puțin o doză a depășit 26%, dar la nivel european este de peste 43%.

Te-ar mai interesa: Medic român: ”10 gânduri de om prost”...

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 30 mai a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Doze administrate:            

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 58.673 6.243.207
Moderna 1.334 657.200
AstraZeneca 4.186 796.212
Johnson&Johnson 4.900 112.771
TOTAL 69.093 7.809.390

Sociologul Dan Petre explică acest fenomen printr-o lipsă de informare a populației, urmată de o serie de superstiții și credințe specifice poporului român.

Te-ar mai interesa: Momente dificile pentru Gabriela și Dani Oțil: „Gă...

„Studiile arată că principalul motiv îl reprezintă teama de reacții adverse ale vaccinului, urmată de lipsa de încredere în vaccinurile anti-Covid sau în vaccinuri în general”, a explicat sociologul Dan Petre.

Sociologul a explicat faptul că nivelul scăzut de educație științifică este unul dintre motivele care îi împiedică pe români să se vaccineze, precizând că mai multe studii îi plasează pe români la începutul listei de persoane credincioase și superstițioase, dar și cu o încredere mare în pseudo și para-știință.

Te-ar mai interesa: Boala tăcută de care nici nu îți dai seama că poți...

„Un alt motiv important îl reprezintă nivelul scăzut de educație științifică și gândire critică din societatea românească. Mai multe studii arată că românii sunt printre cei mai superstițioși și religioși din Europa si că au mai multă încredere în pseudo și para-științe decât în știință. Iar vaccinul este un produs definitoriu al științelor medicale”, a explicat sociologul Dan Petre, pentru G4media.ro.

Te-ar mai interesa: Pietre care alungă energia negativă: „Regene...

Lipsa de încredere în autorități și teama de manipulare

Totodată, sociologul este de părere că teama de manipulare joacă un rol important în decizia românilor de a se vaccina.

„Un alt motiv îl reprezintă suspiciunea de manipulare, temerea că informațiile privind vaccinurile anti Covid (și pandemie în general) sunt influențate de diverse persoane, organizații sau instituții (”sunt interese mari la mijloc”).

Consumul intens de rețele de socializare și aspectele disfuncționale ale acestora (ex. fenomenul de filtrare a informațiilor conform opiniilor deja existente, recompensarea/amplificarea știrilor senzaționale sau false/fake news în detrimentul celor descriptive, neutre etc.) contribuie considerabil la amplificarea acestui tip de motivație”, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.

Te-ar mai interesa: Florin Salam, reacție acidă în miez de noapte: Lăs...

Totodată, sociologul spune că toate aceste motive ar putea fi incluse la neîncrederea în autorități, la modul general.

„Eu încadrez toate aceste motive în contextul lipsei de încredere structurală a unor segmente de populație în ceea ce numim în sens larg ”autoritate”.

Această lipsă de încredere generală, adesea difuză, se declină ulterior în funcție de caracteristicile sociografice (ex. nivel de educație, profesie, vârstă etc.) sau psihografice (ex. valori, trăsături de personalitate, motivații etc.) ale persoanelor respective în diverse forme de neîncredere.

Poate fi lipsă de încredere în existența sau gravitatea acestei boli, în medici, în vaccinuri, în ”autorități”/”cei de la conducere” (partide și oameni politici), în mass media. Sau pur și simplu în ceilalți în general”, afirmă sociologul, potrivit sursei citate mai sus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private