Sari la conținut

Somnilocvia: afecțiunea ce te face să vorbești în timpul somnului. Care sunt cauzele și cum o poți împiedica?

afectiuni grave

Somnilocvia, afecțiunea ce te face să vorbești în timpul odihnei, este o tulburare de somn caracterizată prin comunicarea verbală inconștientă sau neintenționată în timpul somnului. Această afecțiune este un tip de parasomnie, de obicei incontrolabilă, precum bruxismul (scrâșnitul din dinți) sau somnambulismul.

Somnilocvia are loc în timpul fazei de somn REM (Rapid Eye Movement) sau NREM (Non-Rapid Eye Movement), potrivit Medical News Life Sciences. Este manifestată atât de femei, cât și de bărbați și poate fi ereditară. De asemenea, se pare că poate apărea în cazul oamenilor cu tulburări psihice, dar și la persoanele sănătoase, după un eveniment foarte important sau negativ.

Care sunt cauzele?

Cauza din spatele somnilocviei nu este clară, însă cercetătorii afirmă că genetica poate reprezenta un element esențial. Copiii care manifestă această tulburare, de cele mai multe ori, au părinți care fie au trecut prin această experiență, fie încă se confruntă cu ea.

Predominant, somnilocvia este întâlnită la persoanele cu tulburări ale sănătății mintale sau stres posttraumatic (PTSD), depresie și anxietate. Vorbitul în timpul somnului poate fi asociat cu coșmarurile, mai ales în cazul copiilor. Afecțiunea poate fi însoțită de bruxism, somnambulism și alte tulburări ale somnului.

De asemenea, unele medicații pot încuraja această manifestare, precum medicamentele antidepresive. O cauză naturală poate fi febra ridicată. În acest caz, comunicarea verbală poate dura mai mult decât în mod normal.

Cum poți opri vorbitul în timpul somnului?

Somnilocvia nu reprezintă un pericol pentru sănătate. De cele mai multe ori, este o problemă mai mare pentru persoana care asistă. Momentan, nu există tratamente farmaceutice pentru această tulburare, însă câțiva pași simpli pot diminua frecvența și manifestările.

Menținerea unui program de somn poate îmbunătăți calitatea somnului și poate reduce frecvența episoadelor de acest tip.

Relaxarea înainte de somn poate, de asemenea, să atenueze recurența somnilociviei. Camera, în mod ideal, ar trebui să fie lipsită de orice fel de sunet, lumină, iar un pat confortabil este esențial.

Din moment ce majoritatea persoanelor manifestă această tulburare din cauza stresului, anxietății sau depresiei, evitarea tensiunii fizice și psihice este decisivă. Înainte de somn, ai putea încerca să te calmezi și să previi anumite activități solicitante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel