Sari la conținut

Sorin Cîmpeanu: „vaccinarea e voluntară” și nu există „diferențieri între elevi”. Studenții care se vaccinează, însă, primesc cazare gratuită

Sorin Cîmpeanu susține că „vaccinarea e voluntară” și că nu există „elemente de diferenţiere între elevi”. Studenții care se vaccinează, însă, primesc cazare gratuită.

Ministrul Educației susține vaccinarea, dar consideră că trebuie să rămână voluntară. „Susţin în continuare că vaccinarea trebuie să rămână voluntară”, a spus Sorin Cîmpeanu într-o emisiune la Antena 3, în această săptămână.

În urma unei discuții cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, ministrul Educației a stabilit că va susține „nevoia de vaccinare nu numai a elevilor şi personalului didactic, ci şi a bunicilor, părinţilor, în centrele de vaccinare care sunt disponibile la acest moment”.

Sorin Cîmpeanu susține că „vaccinarea e voluntară” și că nu există „elemente de diferenţiere între elevi”

Acesta susține că, în acest moment, nu este posibilă organizarea vaccinării într-un cabinet medical şcolar, pentru că este nevoie să fie asigurate „toate acele condiţii de infrastructură”.

„Pentru a organiza vaccinarea într-un cabinet medical şcolar este nevoie să avem asigurate toate acele condiţii de infrastructură. Mă refer în primul rând la nevoia de separare a fluxurilor, de evitare a intersecţiei între persoanele care se vaccinează. Fie că vorbim de angajaţii în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de copii, de elevi şi cei care participă la activităţile didactice curente.

Mai exact, este vorba de acele spaţii care să permită această separare a fluxurilor, ştiut fiind faptul că elevii minori se vaccinează în prezenţa unuia dintre părinţi sau tutori legali. Suntem în curs de analiză caz cu caz care sunt acele şcoli în care infrastructura permite acest lucru. Nu numai din perspectiva disponibilităţii personalului medical, dar şi din perspectiva capacităţilor de infrastructură.

(…) Am avut astăzi o întâlnire cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi. Am căzut de acord că vom susţine împreună nevoia de vaccinare nu numai a elevilor şi personalului didactic, ci şi a bunicilor, părinţilor, în centrele de vaccinare care sunt disponibile la acest moment”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a explicat că, prin vaccinarea în luna august, va fi asigurată imunitatea la începutul anului şcolar. În acest moment, „nu au fost stabilite elemente de diferențiere între elevi”, susține ministrul.

„Prin vaccinarea în luna august avem asigurată imunitatea la începutul şcolii. (…) Vor fi prezentate de către persoane credibile elemente care privesc necesitatea şi importanţa vaccinării. (…) Nu au fost stabilite la acest moment elemente de diferenţiere între elevi.

(…) Nu există la acest moment nicio decizie. O decizie va fi luată în comun de către Ministerul Educaţiei, Sănătăţii şi INSP. (…) Nici în România nu există această diferenţă şi poate să nu existe”, a mai spus Cîmpeanu.

Studenții care se vaccinează primesc cazare gratuită

Se pare totuși că există diferențieri între elevi și studenți, pe baza certificatului de vaccinare. Astfel, studenţii unei Universităţi din Iaşi sunt cazaţi o lună gratuit in campus dacă se vaccinează. O lună de cazare gratis în campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” din Iaşi este oferta conducerii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, din Iaşi (TUIASI) pentru studenţii care sunt vaccinaţi anti-COVID.

„Deoarece nu există reglementări legale în acest sens, nu putem obliga studenţii să se vaccineze, în niciuna dintre situaţiile care impun derularea activităţilor educaţionale.

Însă, pentru că dorim să începem anul şcolar cu prezenţa completă a studenţilor, măcar la activităţile practice, deci cu ocuparea integrală a locurilor de cazare din campus, cred că recompensarea celor care se vaccinează cu gratuitatea cazării pentru o lună reprezintă o măsură stimulativă care poate asigura un mediu sanitar mai sigur în campus.

Şi am putea stimula şi vaccinarea în rândul tinerilor, ceea ce va fi benefic pentru noi toţi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, potrivit adevărul.ro.

Profesorii  speră astfel ca oferta sa îi mobilizeze pe tineri să se imunizeze și din toamnă orele să se poată desfăşura în sistem faţă în faţă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel