Sari la conținut

Soțul cancelarului Angela Merkel, jigniri la adresa germanilor nevaccinați: Sunt leneși, comozi și nu respectă dovezile științifice

Soțul cancelarului Angela Merkel, jigniri la adresa germanilor nevaccinați: Sunt leneși, comozi și nu respectă dovezile științifice.

În urmă cu doar câteva săptămâni, presa din Germania îi numea pe români „idioții Europei”, pentru cifra scăzută de vaccinare și numărul ridicat de infectări. Iată că „roata se întoarce”, cum spune o vorbă din popor. Scenariile s-au inversat, iar în momentul de față nemții trec prin cea mai dificilă perioadă din martie 2020 până la momentul de față.

În Germania, spitalele încep să se umple cu pacienți nevaccinați, iar protecția oferită de primele doze de vaccin începe să se diminueze. Rata de vaccinare cu schemă completă este de circa 68%, mai mică decât cele înregistrate în alte țări din vestul Europei, precum Franța, Spania, Italia şi Portugalia.

Soțul cancelarului Angela Merkel, jigniri la adresa germanilor nevaccinați

Potrivit specialiștilor, acest decalaj a fost cauzat de dezinformările legate de presupusele pericole generate de vaccinurile anti-covid.

Joachim Sauer, soţul cancelarului german Angela Merkel, a făcut o serie de declarații dure despre compatrioții săi care refuză vaccinarea anti-covid, acuzându-i de „lene și suficiență”.

Mandatul lui Merkel este însă la final iar Sauer, aflat în această săptămână la Torino pentru a fi inclus în Academia de Ştiinţe din Italia, a abordat un subiect care a dominat ultimii doi ani ai actualului cancelar.

„Este surprinzător că o treime din populație nu respectă dovezile științifice. Acest fapt se datorează, parțial, leneviei şi comodității germanilor”, a declarat soțul lui Merkel într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, citat de Agerpres.

„Celălalt grup este constituit din persoane care respectă o convingere personală, un fel de reacție ideologică la ceea ce ei consideră o dictatură a vaccinării”, a subliniat Sauer.

„Reacțiile anti-vax sunt prezente la toate nivelurile de educație”

Joachim Sauer susține că această stare de fapt se manifestă „la toate nivelurile de educație, inclusiv printre universitari, medici şi oameni de știință”.

Această atitudine a existat dintotdeauna la anumite persoane, însă nu a fost niciodată atât de evidentă ca acum, a spus soțul Angelei Merhel, referindu-se la „respingerea cunoștințelor științifice”.

„Cu toate acestea, asistăm în prezent la un mare succes al științei. Nimeni nu ar fi pariat că vom avea un vaccin într-un timp atât de scurt. A fost un miracol”, a concluzionat Sauer.

Sauer a fost profesor de chimie cuantică la Universitatea Humboldt din Berlin până la pensionarea sa, în anul 2017, fiind considerat unul dintre cercetătorii de top din acest domeniu.De-a lungul celor 16 ani în care Angela Merkel, soția sa, a fost cancelar al Germaniei, acesta a evitat să discute subiecte politice.

Tocmai de aceea, reacția lui Sauer este considerată oarecum neobișnuită. Declarațiile dure la adresa germanilor care ezită încă să se vaccineze anti-covid au devenit, în scurt timp, virale în presa internațională.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.