duminică, august 7, 2022

Aricii de mare sunt acoperiți cu tepi mari, ascuțiți, înțepători, uneori acoperiți cu otravă. Atingerea sau călcarea pe acești spini ascuțiți provoacă de obicei o rană dureroasă prin puncție.

Acești țepi pătrund frecvent în piele și provoacă durere cronică și inflamație atunci când nu sunt îndepărtați. Pot apărea dureri musculare și articulare, precum și erupții cutanate.

Te-ar mai interesa: Băuturi care scad colesterolul. Include-le în diet...

Tepii aricilor de mare trebuie îndepărtați imediat

Ce trebuie să faci URGENT când te înțeapă un arici de mare. Deoarece oțetul dizolvă majoritatea spinilor de arici de mare, mai multe comprese sau băi de oțet pot fi suficiente pentru a îndepărta orice țepi care nu au pătruns adânc.

Este important să realizați că dacă nu le  îndepărtați spinii, otrava va continua să „lucreze”.

SURSĂ foto: Unsplash

Aerisește rana

Nu, nu folosiți pansamente sau alte produse similare pentru a acoperi locul unde s-au înfipt spinii. Odată spălată și uscată, pe zonă se aplică antiseptic pentru o mai mare protecție, care permite atât porilor, cât și pielii să respire și să se elimine, dacă mai rămâne vreo urmă de otravă, în mod natural.

Te-ar mai interesa: Cum să-ți ajuți copilul care suferă de ANXIETATE...

Rețineți! Dacă acoperiți zona și mai există o resturi din țepi, pielea s-ar putea infecta sau nu se poate recupera complet, scrie Msd.

Ce trebuie să faceți dacă sunteți înțepat de un arici de mare: inflamația nu scade

Arciul de mare te-a înțepat și ai observat că, în ciuda faptului că ai urmat indicațiile de mai sus, inflamația nu se oprește. Da, s-ar putea ca ariciul să te înțepe bine sau să îți mai rămână otravă pe piele.

Un sfat este să puneți partea infectată și inflamată în apă fierbinte pentru a provoca deschiderea porilor și, în sfârșit! spinii și porii îți părăsesc corpul. Alte leacuri spun că este indicată introducerea de oțet sau bicarbonat de sodiu în acea apă pentru o mai mare eficacitate.

Te-ar mai interesa: Dureri de spate intolerabile? ACESTE exerciții pot...

Ai grijă de pielea ta

Daca esti intepat de o meduza, un arici de mare sau orice vietate din apa, monitorizeaza-ti pielea si evolutia ei dupa ce urmezi indicațiile de mai sus. Există antibiotice care te pot ajuta, deși întotdeauna este mai bine să mergi la doctor pentru un tratament indicat în funcție de problema pe care o ai.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private