Sari la conținut

Spania va avea primul concediu menstrual plătit din Europa

Spania va avea primul „concediu menstrual” plătit din Europa.

Parlamentarii din Parlamentul Spaniei au votat un proiect de lege care acordă concediu medical plătit femeilor care suferă de dureri severe ale menstruației, devenind astfel prima țară europeană care a promovat o astfel de legislație.

Spania va avea primul „concediu menstrual” plătit din Europa

Guvernul de stânga al Spaniei a declarat că legislația – care a trecut în prima lectură cu 190 de voturi pentru la 154 împotrivă și cinci abțineri – are ca scop să încalce un tabu pe acest subiect.

În prezent, concediul menstrual este oferit doar într-un număr mic de țări de pe glob, printre care Japonia, Indonezia și Zambia.

În luna mai, legislația a fost aprobată de cabinetul spaniol și acum că a primit aprobarea în Parlamentul spaniol, va merge acum la Senat. Dacă se schimbă, va reveni la camera inferioară pentru un alt vot înainte de a deveni lege. Legislația dă dreptul lucrătorilor care se confruntă cu dureri menstruale la atât timp liber cât au nevoie, sistemul de asigurări sociale de stat – nu angajatorii – preia plata pentru concediul medical.

Ca și în cazul concediului plătit pentru alte motive de sănătate, medicul trebuie să aprobe incapacitatea medicală temporară.

Ministrul Egalității, Irene Montero, a salutat această mișcare ca fiind un pas înainte în abordarea unei probleme de sănătate care a fost în mare evitată până în acest moment.

„Recunoaștem problemele menstruale ca parte a dreptului la sănătate și luptăm atât împotriva stigmatizării, cât și împotriva tăcerii”, a spus Montero, potrivit thelocal.es.

Minorele de 16 și 17 ani nu vor mai fi obligate să consimțământul părinților înainte de a avorta

Montero aparține grupului de stânga dură Podemos, partenerul junior în coaliția condusă de socialiști din Spania, care a fost forța motrice din spatele legii. Deși proiectul inițial spunea că femeile vor avea acces la concediu medical „fără limită”, nu a fost menționată acest lucru în textul adoptat joi. Aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe, potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică.

Cu toate acestea, propunerea a creat diviziuni atât între politicieni, cât și între sindicate. UGT, unul dintre cele mai mari sindicate din Spania, a avertizat că ar putea stigmatiza femeile la locul de muncă și ar putea favoriza recrutarea bărbaților.

Proiectul de lege întărește, de asemenea, accesul la serviciile de avort în spitalele publice, un drept care rămâne plin de dificultăți într-o țară cu o puternică tradiție catolică.

De asemenea, pune capăt cerinței ca minorele de 16 și 17 ani să obțină consimțământul părinților înainte de a avorta. Spania și-a asumat un rol principal în promovarea drepturilor femeilor, adoptând prima lege europeană împotriva violenței domestice în 2004, iar cabinetul său actual se laudă cu mai multe femei decât bărbați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel