sâmbătă, iunie 3, 2023

Dacă zilnic tușești și elimini spută îți poți face testul gratuit de două minute care depistează o boală gravă de plămâni!

 23 – 24 noiembrie 2019, spirometrii gratuite, pentru bucureșteni – testul de 2 minute, care poate depista BPOC și poate salva vieți

Societatea Română de Pneumologie continuă și în 2019 campania „Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, ajunsă la ediția a XI-a – o inițiativă menită să sprijine depistarea precoce a BPOC și creșterea informării cu privire la această afecțiune.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Leon Dănăilă: “Adevărata maladie Alzheim...

În cadrul campaniei, medicii pneumologi fac spirometrii gratuite, o investigație extrem de importantă pentru depistarea bolii, care poate salva vieți.

Bucureștenii sau oricine se află în trecere prin capitală, sunt așteptați sâmbătă, 23, și duminică, 24 noiembrie, între orele 09 și 17, în Piața Unirii – în fața magazinului Unirea (la colțul dinspre Bulevardul Unirii), pentru a beneficia de o spirometrie gratuită. Testul este neinvaziv și durează aproximativ două minute.

BPOC este o boală perfidă, cu multe fețe, de multe ori depistată în stadii avansate, când capacitatea respiratorie este afectată major. Necunoașterea, confundarea sau chiar ignorarea simptomelor este o mare problemă pentru depistarea BPOC, iar în acest sens creșterea gradului de informare și conștientizare a  populației la risc și a populației în general este extrem de importantă. Prin campaniile pe care le derulează, Societatea Română de Pneumologie își propune să contribuie la îmbunătățirea acestor capitole și a depistării precoce. BPOC nu se poate vindeca, dar se poate ține sub control, cu succes, prin tratament. Iar un diagnostic timpuriu, în cazul BPOC, poate salva vieți”, a completat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Te-ar mai interesa: „Părinții mei nu mă iubesc!”: 6 motive pentru care...

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Peste 300 de milioane de oameni suferă de BPOC la nivel mondial, iar peste 3 milioane de vieți pierdute anual sunt atribuite BPOC – a treia cauză de mortalitate, la nivel global și singura care este în creștere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private