Sari la conținut

Spital covid deschis cu fast, dar în care plouă și pacienții stau la o temperatură de 14 grade

decesele de covid-19
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
spital modular

Situat în câmp, spitalul modular de la Lețcani considerat spital covid s-a confruntat de la inaugurarea sa, din octombrie 2020, cu mai multe probleme de ordin tehnic. Până să vină frigul, de exemplu, cadrele medicale de acolo au solicitat de mai multe ori ajutorul autorităților județene pentru a rezolva problema oxigenului.

Spitalul modular din Lețcani
Spitalul modular din Lețcani

Asta după ce aparatele noi furnizate de firma turcă ce a contruit spitalul au picat. A fost nevoie de amplasarea unui stocator, adică a unui dispozitiv ce stochează oxigenul, pentru ca medicii de la Lețcani să scape de teama că pacienții lor ar putea rămâne fără aer în toiul nopții.

În spitalul modular COVID de la Lețcani (Iași) plouă, temperatura în saloane este de 14-17 grade, iar foarte multă aparatură medicală stă nefolosită. Unitatea a fost închisă la începutul anului, iar șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat recent că vrea să o redeschidă, în contextul crizei de paturi la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID.
Jurnalistul Ionel Iloae, care a fost miercuri la spitalul de la Lețcani, relatează că temperatura în saloane este între 14 și 17 grade Celsius, plouă în spital, iar multă aparatură medicală stă nefolosită.
    • „Din păcate, și Costel Alexe (președintele Consiliului Județean Iași – n.r.) s-a gândit că ar fi bine să vadă spitalul tot azi, și tot pe la ora 9. Așadar, nu am avut cu cine vorbi, doar mi-am băgat și eu nasul prin containerele de acolo. Cred că e bine să definim termenii cu care operăm. Chestia aia de la Lețcani poate fi numită oricum, dar nu spital. Sunt containere cu aparatură medicală în ele, nu spital.
    • Cert este că dr. Roșu (Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași – n.r.), directorul de la Infecțioase și cel care are „spitalul” în administrare, i-a explicat lui Costel Alexe că nu există niciun pat operațional și că temperatura în saloane e între 14 și 17 grade Celsius. Ar fi, teoretic, 20 de paturi ATI într-un modul iar alte 20 într-un modul fără sas (acea ușă glisantă care separă zona de acces de salon), dar nici ele nu pot fi folosite după standarde.
    • Ce am mai văzut? Că plouă! Plouă și în spital, nu doar afară.
    • Despre problemele legate de rețeaua electrică și de evacuarea apelor uzate nu pot spune nimic. Cert este că foarte multă aparatură medicală stă nefolosită.
    • Ca să rezum, totul e o bătaie de joc inimaginabilă care a costat 11-12 milioane de euro”, a scris pe Facebook jurnalistul, care a postat și câteva fotografii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel