Sari la conținut

Spune-mi ce personalitate ai, ca să-ți spun de ce boli vei suferi

Cristina Lica

Cele patru tipuri de personalitate trădează predispozițiile pentru anumite boli. Colericii și sangvinii riscă să facă boli cardiovasculare și accidente vasculare, pe când melancolicii și flegmaticii au probleme cu circulația sângelui și cu depresia

Dacă predispozița spre anumite boli în funcție de zodie sau de grupa de sânge par mai mult „science-fiction”, atunci când vine vorba de trăsăturile de personalitate, s-a dovedit științific că acestea chiar sunt asociate cu riscul de a dezvolta anumite maladii. Asta pentru că toate comportamentele care decurg din tipul de personalitate își pun amprenta în mod semnificativ asupra stării de sănătate. După cum se știe din popor, supărarea „merge” la inimă, nervii, la stomac și dragostea,  la ficat. Persoanele energice și impulsive, care au tendința de a face excese de orice fel, riscă să se îmbolnăvească de inimă, în timp ce „flegmaticii” sau melancolicii, care sunt în general sedentari și stresați, pe lângă depresii și tulburări psihice, ajung să se confrunte cu constipație și alte tulburări digestive, dar și cu probleme ale vaselor de sânge – hemorozi, varice etc.

Vă prezentăm mai jos un top al tipurilor de personalitate, pe baza cărora va puteți calcula și riscul de a dezvolta, la un moment dat, anumite suferințe.

Impulsivii suferă cu inima

1. Personalitatea sangvinică este caracterizată de energie la cote maxime, spontaneitate, optimism, dar și de impulsivitate. Cuvintele lor preferate sunt „aventură”, „nou” și „distracție”. Din acest motiv, au tendința de a exagera și de a face excese culinare și nu numai. Cercetările arată că sangvinicii sunt mai vulnerabili în fața afecțiunilor cardiovasculare sau ale vaselor de sânge. Dacă vă aprindeți ușor, medicii vă sfătuiesc să vă țineți la distanță de alcool, grăsimi, carne roșie, dar și de produse lactate bogate în grăsimi. Doctorii români confirmă acest lucru. „Excesele alimentare și de orice fel sunt comportamente dictate de tipul acesta de personalitate, ceea ce predispune la dezechilibre: obezitate, probleme cu inima etc.”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

2. Tipul coleric este reprezentat de oamenii direcți, concentrați asupra sarcinilor pe care le au de îndeplinit, curajoși și competitivi. Colericul e stresat și lacom prin definiție, având o apetență deosebită pentru mâncărurile sățioase și bogate în grăsimi, condimentate.

Din acest motiv, se poate confrunta cu afecțiuni hepatice, dar și biliare, cardiovasculare și atacuri cerebrale. „Colericii, care trăiesc mereu în stres și agitație, sunt mai predispuși la boli de inimă, gastrite, ulcere. Dacă mai și fumează și beau cafea, lucruri care merg de minune în cazul persoanelor mai agitate, este tot tacâmul complet”, spune medicul de familie Ciubotaru.

Ești încet, ai circulația proastă!

3. Persoanele flegmatice sunt lente, inerte, apatice și au o capacitate mare de analiză. Sunt empatice, iar unele trăsături sunt legate de nivelul de estrogen, hormon prezent atât la bărbați, cât și la femei.

Flegmaticii au tendința de a-și conserva energia și sunt sedentari, ceea ce conduce la o circulație limfatică deficitară, somnolență și stări de moleșeală, afecțiuni ale glandei suprarenale și hipotiroidie. În același timp,  flegmaticii au tendința de a se confrunta cu fluctuații ale greutății și, implicit, cu obezitate. „Oamenii flegmatici sunt în general sedentari și au factori de risc asociați cu aceasta: hemoroizi, tulburări digestive etc. Cât despre hipotiroidie, cred că mai degrabă aceasta este justificarea felului lor de a fi apatici și leneși”, este teoria medicului român.

Melancolicii cad în depresie și în păcatul mâncatului excesiv

4. Persoanele care aparțin tipului melancolic tind să fie calme, ordonate, precaute și au fluctuații de dispoziție. Din cauza inactivității fizice, organismul melancolicilor atrage diverse toxine, ceea ce îi predispune la nervozitate, depresie, anxietate. În funcție de starea emoțională din momentul respectiv, apetitul melancolicului poate fluctua, ajungând să se confrunte cu tulburări digestive și obezitate.

Nici stările de slăbiciune fizică și epuizare nu le sunt străine melancolicilor. Acestea sunt cauzate de deficiențele de minerale sau de scăderea nivelului de zahăr din sânge. Toate aceste comportamente conduc spre probleme circulatorii, stări de amețeală, tulburări metabolice, insomnii și probleme cu imunitatea. „Din cauza inactivității, persoanele melancolice pot suferi de constipație și de depresie, anxietate”, spune și medicul Ciubotaru.

Acesta subliază că cel mai bun remediu pentru a preveni afecțiunile la care suntem predispuși este controlul comportamentelor deficitare. „Trăsăturile noastre de personalitate determină anumite comportamente care ne predispun la anumite boli, tulburări etc. Dacă suntem sportivi, dinamici, evident că vom avea o stare de sănătate mai bună decât dacă suntem sedentari  și facem excese. Dacă nu controlăm aceste comportamente, atunci o să avem și problemele specifice acestora”.

„Păsările de noapte”, tendințăde îngrășare. Matinalii, supli

Potrivit unui studiu faimos din 1972, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Texas, persoanele care își schimbă dispoziția foarte repede se confruntă într-o măsură mult mai mare cu fluctuații ale greutății. Persoanele calme, mai puțin impulsive, preferă să savureze mâncarea și astfel nu vor avea probleme cu controlul, atunci când trebuie să țină diete. Persoanele considerate „sufletul petrecerii” sunt mai înclinate să aleagă alimente de tip „junk-food”, adevărate bombe calorice. La polul opus, persoanele matinale se confruntă într-o mai mică măsură cu probleme de greutate. Și persoanele „burtă largă”, care nu pun supărările la suflet, au mai mult succes în curele de slăbire.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel