Sari la conținut

Stare de alertă! Noile măsuri oficiale: Cum ieși din localitate? Ne mai trebuie declarație? Suspendarea zborurilor a fost prelungită!

Stare de alertă de azi în România, după starea de urgență de două luni, cauzată de pandemia virusului SARS-CoV2. Ce presupune această nouă stare, în ce condiții ni se permite ieșirea din localitatea de domiciliu?

Cum va arăta viața noastră timp de o lună, de acum încolo? Premierul României Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că mai multe restricții urmează a fi ridicate odată cu data de 15 mai.

La sediul MAI au avut loc declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

În perioada stării de alertă românii pot ieși din localitate doar cu anumite motive și după ce completează o declarație pe propria răspundere, formularul tip putând fi găsit pe site-ul Ministerului de Interne.

Cetățenii pot ieși din localitatea în care stau pentru deplasări în interes profesional, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli. Mai sunt permise deplasările pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi, pentru participarea la programe sau proceduri din centrele de tratament, din alte motive justificate precum îngrijirea sau însoțirea copiilor, membrilor de familie, îngrijirea unei rude sau persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie sau pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

Mai este permisă ieșirea din localitatea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult trei persoane, pentru evenimente familiale cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare sociale sau pentru achiziția, serviceul, efectuarea inspecției tehnice periodice sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Ludovic Orban a prezentat lista restricțiilor ce vor fi ridicate începând cu data de 15 mai.

„Se vor ridica o serie de restricții: Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. De asemenea, deplasarea în afara localității va fi permisă pentru o serie largă de motive.

De asemenea vor fi deschise spațiile comerciale, cele care au deschidere din afară și cele care au o suprafață mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea normală a spitalelor, a frizeriilor și saloanelor.

Toate internările în spitale vor fi readuse la normal. Se vor relua o serie de activități, inclusiv sportive, cantonamente pentru echipele naționale.

Număr de interacțiuni sociale, ocaziile de interacțiune între oameni se vor înmulți și acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor.

Riscul de infectare va crește, iar limitarea acestuia depinde doar de corectitudinea cetățenilor”, a declarat Ludovic Orban joi seara.

Raed Arafat a prezentat și condițiile de revenire în țară. Raed Arafat: Se instituie, începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate măsura carantinării sau izolării la locuință, împreună cu familia sau aparținătorii cu care locuiesc, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu-şi expune familia se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate în spații special destinate, puse la dispoziție de autorități.

Cu alte cuvinte, de la sosire, din această noapte, de la momentul publicării, cei care sosesc în țară, indiferent de unde vin, se aplică pentru ei măsura de izolare la domiciliu sau carantina la domiciliu. Rămâne carantina instituționalizată pentru cei care nu pot să-și asigure astfel de spațiu, pentru cei care nu doresc să stea cu familia și vor să stea separaţi sau pentru cei care încalcă izolarea la domiciliu și care vor fi trimiși la carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei pentru 14 zile, care este durata carantinei respective.

Există și aici unele excepții care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Se pot institui, prin ordin al comandantului acțiunii, măsura carantinării unor clădiri, zone, localități la solicitarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pe baza analizelor realizate de către Direcțiile de Sănătate Publică și avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică. Măsurile de carantinare, instituite pe durata stării de urgență și care nu au fost revocate, se mențin în condițiile alineatului 1. Deci localitățile sau zonele din localități care au fost carantinate şi n-a fost ridicată măsură de carantină rămân sub măsura carantinării mai departe. Se menține închiderea temporară, totală sau parțială, a unor puncte de trecere a frontierei de stat astfel:

1.La frontiera româno-ungară Turnu, județul Arad, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri;

2.Salonta, județul Bihor, feroviar și rutier, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri pe cale rutieră;

3.Săcuieni, județul Bihor, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri;

4.Valea lui Mihai, județul Bihor, feroviar și rutier, cu excepția traficului feroviar de marfă.

Raed Arafat: Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviație spre Austria, Belgia.

Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran și din aceste țări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 15 mai 2020.

Sunt exceptate de la prevederile alineatului 1 următoarele categorii de zboruri: cele efectuate cu aeronave de stat, cele de transport marfă și/ sau corespondența, cele umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, cele care sunt destinate căutării, salvării sau de intervenție în situații de urgență la solicitarea unei autorități publice din România, cele care au drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică la solicitarea operatorilor economici stabiliți în România, aterizările tehnice necomerciale, cele de poziționare a aeronavelor fără încărcătură comercială, cele tehnice în scopul efectuării unor lucrări la aeronave și cele efectuate de transportator aerian deținător de licență de operare, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse regulate charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau pentru repatrierea unor cetățeni străini din România către alte state, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române și al autorității competente din statul de destinație. Mai sunt și alte excepții care se vor vedea la publicarea acestei anexe.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane, prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, până în data de 1 iunie 2020.

Există și aici excepții care urmează să fie văzute în anexa publicată. Se reia reactivitatea cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă o urgență, cu respectarea măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecțiilor.

Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență și care nu au potențial de agravare, cu condiția organizării activității astfel încât consultațiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă și interzicerea staționării pacienților în zonele de așteptare, precum și activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale la nivelul unităților sanitare non COVID, cu menținerea interdicțiilor de acces a aparținătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienților internați.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel