Sari la conținut

Stare de urgență din cauza poliomielitei! Se răspândește rapid

poliomielita
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
poliomielita va dispărea de pe fata pamantului cu o conditie

Stare de urgență din cauza poliomielitei! Se răspândește rapid și autoritățile sunt nevoite să declare stare de urgență. Virusul poate provoca paralizie.

Guvernatorul statului New York a declarat stare de urgență din cauza poliomielitei, în condițiile în care există dovezi că virusul se răspândește în tot statul, scrie  Antena 3 citând BBC

Probele de apă reziduală din New York City și din patru comitate adiacente au fost testate pozitiv pentru un virus al poliomielitei care poate provoca paralizie, spun oficialii americani din sănătate.

Chiar dacă până acum a fost confirmat un singur caz, acesta a fost primul din țară în aproape un deceniu.

Aceastră boală a fost în mare parte eradicată din SUA prin vaccinările care au început în 1955. În 1979, SUA a fost declarată liberă de poliomielită.

Boală fără leac

Totuși, potrivit oficialilor din New York, ratele de vaccinare sunt prea scăzute în anumite părți ale statului. Declarația de urgență de vineri are ca scop creșterea ratelor de imunizare care sunt în scădere.

Poliomielita nu are leac, dar poate fi prevenită prin vaccin. Afectând în special copiii, virusul provoacă în general slăbiciune musculară și paralizie, iar în cele mai grave cazuri invaliditate permanentă și deces.

Departamentul de sănătate al statului New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală de aproximativ 79% la peste 90% la nivelul întregului stat.

Doar vaccinul poate preveni

Atât în SUA, cât și în Marea Britanie se folosește un vaccin polio inactivat. În SUA, aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de vaccin antipoliomielitic, potrivit datelor de vaccinare ale CDC.

Oficialii au început să monitorizeze apele reziduale din stat pentru depistarea virusului poliomielitei după ce un bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, la nord de New York, a contractat virusul în iulie – primul caz înregistrat din 2013 – și a suferit o paralizie.

Cazul a fost ulterior legat genetic de poliomielita paralitică găsită într-o mostră de apă uzată colectată din comitatul Nassau din apropiere în luna august

Probele de apă uzată din comitatul Orange, comitatul Sullivan și din cele cinci cartiere ale orașului New York au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru poliomielită paralitică.

Ordonanța de urgență emisă de guvernatorul Kathy Hochul este a treia emisă de stat în acest an, pe lângă ordonanțele similare emise ca răspuns la pandemia de coronavirus și la variola maimuței, notează Antena 3.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: