duminică, iunie 26, 2022

Statul jos, mai periculos decât fumatul. Ridică-te mai des de pe scaun sau riști o moartea prematură, avertizează oamenii de știință.

Se știe că statul jos prelungit poate fi periculoasă pentru sănătatea oamenilor, dar o nouă cercetare a Universității Simon Fraser adaugă, în acest sens, și mai multă greutate.

Un studiu internațional care a chestionat peste 100.000 de persoane din 21 de țări a constatat că persoanele care stăteau șase până la opt ore pe zi au un risc crescut cu 12-13% de deces prematur și boli de inimă, în timp ce cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi au crescut riscul de deces prematur  până la un incredibil 20 %.

Te-ar mai interesa: Mesajul lui Arsenie Boca pentru credincioși: „Când...

Ridică-te mai des de pe scaun sau riști o moartea prematură, avertizează oamenii de știință

Studiul, coordonat de profesorul de științe ale sănătății de la Universitatea Simon Fraser, Scott Lear, și Wei Li, de la Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing, este publicat în revista Jama Cardiology.

Cercetările lor au urmărit indivizi pe o perioadă medie de 11 ani și au stabilit că cantitățile mari de timp de ședere au fost asociate cu un risc crescut de deces prematur și boli cardiovasculare. Deși șederea a fost problematică în toate țările, a fost mai ales în țările cu venituri mici și medii.

„Mesajul general aici este să minimizezi cât de mult stai pe scaun sau în fotoliu. Iar dacă trebuie să stai, să faci mai mult exerciții în alte momente ale zilei va compensa acest risc”, spune Lear.

Te-ar mai interesa: Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie s...

Nu este surprinzător că cei care au stat cel mai mult și au fost cei mai puțin activi au avut cel mai mare risc, până la 50 la sută, în timp ce cei care s-au așezat cel mai mult, dar au fost și cei mai activi au avut un risc substanțial mai mic, de aproximativ 17 la sută.

„Pentru cei care stau mai mult de patru ore pe zi, înlocuirea unei jumătăți de oră de șezut cu exerciții a redus riscul cu două procente”, notează Lear. „Cu doar unul din patru canadieni care îndeplinesc regulile de activitate, există o oportunitate reală aici pentru oameni de a-și crește activitatea și de a-și reduce șansele de deces prematur și boli de inimă”.

Te-ar mai interesa: Și-au anulat NUNTA, după 7 ani de relație. Vestea ...


Statul jos a devenit mai periculos pentru sănătatea oamenilor decât fumatul

Studiul a descoperit o anumită asociere în țările cu venituri mai mici, ceea ce i-a determinat pe cercetători să speculeze că s-ar putea datora faptului că statul jos în țările cu venituri mai mari este de obicei asociată cu un statut socioeconomic mai ridicat și cu locuri de muncă mai bine plătite.

„Clinicienii ar trebui să se concentreze pe mai puțină ședere și mai multă activitate, deoarece este o intervenție cu costuri reduse care poate avea beneficii enorme”, subliniază Lear.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

Dar, în timp ce clinicienii trebuie să transmită mesajul despre combaterea stării de ședere cu activitate, oamenii trebuie să-și evalueze mai bine stilul de viață și să-și ia în serios sănătatea, adaugă Lear.

„Studiul nostru a constatat că o combinație de ședere și inactivitate a reprezentat 8,8% din toate decesele, ceea ce este aproape de contribuția fumatului (10,6% în studiul lui Lear și Li). Este o problemă globală care are o soluție remarcabil de simplă. Programarea timpului pentru a te ridica de pe scaun este un început excelent”, a concluzionat prof. Lear.

Te-ar mai interesa: Licoare pentru dezintoxicarea ficatului. Lidia Fec...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private