Sari la conținut

Stevia. Ce spun experții despre acest înlocuitor de zahăr

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Este stevia periculoasă? Stevia este un îndulcitor natural și un înlocuitor al zahărului derivat din frunzele speciei de plante Stevia. Popularitatea acestui îndulcitor este în creștere chiar și în timp ce alți îndulcitori fără zahăr cad în dizgrație, dar de unde a apărut acest înlocuitor de zahăr, are efecte secundare, este sigur?

Când stevia a apărut pe piața americană în 2008, mulți din comunitatea nutrițională au fost foarte încântați de potențialul de sănătate al acestui nou înlocuitor de zahăr.

Exista în sfârșit un înlocuitor „natural” al zahărului cu zero calorii, care era de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul. Speranța era că stevia ar putea contribui la eforturile de pierdere în greutate fără a sacrifica gustul și ar putea juca un rol în gestionarea diabetului. De fapt, unele dintre aceste lucruri s-au adeverit.

Stevia rămâne populară, iar o mare parte din acest lucru poate fi legată de creșterea diabetului, precum și de nebunia alimentelor naturale pe bază de plante. În timp ce utilizarea altor îndulcitori artificiali a scăzut, vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% din 2017 până în 2018, potrivit unui studiu Nielsen.

Ce este stevia?

Derivat din planta sud-americană Stevia rebaudiana, acest înlocuitor de zahăr este cunoscut și sub numele de rebaudioside A, reb-A sau rebian. Planta conține glicozide steviolice, care sunt folosite ca îndulcitori.

Numele de marcă Stevia includ PureVia, Truvia și SweetLeaf Sweetener. Stevia poate fi găsită în băuturi, deserturi, gumă de mestecat, produse de patiserie, bomboane, iaurt și pliculețe pentru utilizare în băuturi, putând fi folosită și atunci când coaceți acasă.

Este stevia sigură?

Stevia este considerată un ingredient „general recunoscut ca fiind sigur (GRAS)” de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Acest lucru nu se aplică frunzelor de stevia și extractelor brute de stevia, care nu au aprobarea FDA pentru a fi utilizate în alimente.

Stevia: Explorarea potențialelor beneficii pentru sănătate

Semne că mâncați prea mult zahăr

Inițial a existat o anumită îngrijorare că stevia ar putea crește riscul de cancer sau de probleme de reproducere, pe baza unor studii pe animale; grupul de supraveghere Center for Science in the Public Interest (CSPI) a fost cel care a condus ancheta solicitând FDA să rețină statutul GRAS. Dar acum, după mai bine de 10 ani de prezență pe piață, stevia este sigură chiar și după standardele CSPI, deși grupul dorește în continuare mai multe teste pentru a-i stabili mai bine siguranța, potrivit thehealthy.com.

Controlul nivelului de zahăr din sânge este piatra de temelie a gestionării diabetului, iar unele alimente au efecte mai dramatice în această privință decât altele.

Stevia nu crește glicemia, explică Leah Kaufman, MS, dietetician înregistrat și educator certificat în diabet în cadrul programului de gestionare a greutății de la NYU Langone din New York City. „Stevia ar fi o alternativă bună și sigură la zahăr pentru pacienții cu diabet”, spune ea.

Stevia stimulează o proteină esențială

Există chiar unele dovezi care sugerează că stevia ar putea fi benefică dincolo de ceea ce v-ați aștepta de la reducerea zahărului. Într-un studiu publicat în 2017 în Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și este implicată în eliberarea de insulină după o masă.

Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă o folosesc cu moderație și nu compensează prin consumul de calorii suplimentare la un moment ulterior.

Stevia este un bun substitut pentru zaharoza cu conținut caloric obișnuit, deoarece are zero calorii.

„Cei care aleg să înlocuiască zahărul cu stevia pot beneficia de această alternativă; cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată”, spune Kaufman.

fluctuațiile glicemiei

De fapt, cel puțin un mic studiu din 2016 a arătat că, atunci când participanții au consumat dimineața o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr, au compensat prin faptul că au mâncat mai mult la prânz.

Da, veți consuma mai puține calorii dacă folosiți stevia în loc de zahăr, spune David Levitsky, PhD, profesor, divizia de științe nutriționale de la Universitatea Cornell.

„Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar acest lucru este foarte greu de demonstrat în studii”, spune el. „Pentru a pierde în greutate, acesta este un mecanism de folosit, dar nu te va face să slăbești 45 de kilograme.

Reducerea grăsimilor, monitorizarea dimensiunii porțiilor și mâncatul doar atunci când vă este foame, sunt mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia, pentru pierderea în greutate.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel