Sari la conținut

Știai că o persoană poate avea un atac de cord și nici măcar să nu știe asta? Top 10 simptome silențioase care prevestesc un atac de cord. De multe ori nici nu le bagi în seamă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Știai că o persoană poate avea un atac de cord și nici măcar să nu știe asta? În 2016, jurnalul American Heart Association a raportat că 45% din toate atacurile de cord sunt ceea ce medicii numesc „dușmanul tăcut”.

Top 10 simptome de atac de cord silențios la care trebuie să fii atent

Nu sunt simptomele clasice, cum ar fi presiunea sau durerea în piept sau brațul stâng.

La fel ca un atac de cord care provoacă dureri ascuțite în piept, un atac de cord tăcut poate apărea atunci când arterele care transportă sângele către inimă devin blocate.

Numărul 10. Dureri de stomac și indigestie.

Cel mai frecvent raportate la femei, greața, indigestia și durerile abdominale sunt semne de avertizare plauzibile care indică un atac de cord.

Acest lucru este valabil mai ales dacă aceste simptome gastrointestinale sunt însoțite de dificultăți de respirație, transpirație sau amețeli.

Într-un studiu publicat în jurnalul Circulation, cercetătorii au intervievat 2.009 femei care au fost spitalizate pentru un atac de cord și au descoperit că aproape 61,5% dintre ele au avut greață sau dureri de stomac ca simptom al evenimentului lor.

Numărul 9. Amețeli

Nu bei suficientă apă, sări peste prânz sau să sari în picioare prea repede dintr-o poziție șezut sunt toate lucrurile care te pot ameți.

Dar senzația de amețeală, însoțită de durere în piept și dificultăți de respirație, poate semnifica că un atac de cord ar putea fi pe drum.

Când inima se luptă și nu poate furniza oxigen, acest lucru afectează negativ creierul.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, amețelile și leșinul sunt toate semne de atac de cord care sunt mai probabil să apară la femei decât la bărbați.

Numărul 8. Dificultăți de respirație.

Dacă simți că tocmai ai alergat un maraton după ce ai urcat o scără, acesta poate fi un semn că inima ta are dificultăți în pomparea sângelui în restul corpului.

Scurtarea respirației, fără un motiv aparent, poate apărea cu sau fără durere în piept și este un alt semn trecut cu vederea al unui atac de cord tăcut.

Potrivit The Heart Foundation, acest simptom apare mai des la bărbați decât la femei.

Numărul 7. Greață și vărsături.

Cercetătorii au furnizat mai multe teorii cu privire la cauza vărsăturilor asociate cu atacurile de cord.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă atunci când celulele inimii sunt deteriorate din cauza aprovizionării slabe cu sânge.

Ca rezultat, aceste zone deteriorate eliberează apoi acid lactic, acid piruvic și alți metaboliți.

Acumularea acestor metaboliți crește aciditatea în sânge, ceea ce poate duce la vărsături.

Numărul 6. Durere în gât și maxilar.

Este posibil să fi auzit că durerea în piept care iradiază în josul brațului este un simptom de atac de cord.

Ceea ce s-ar putea să nu știți este că presiunea sau senzația de strângere sau durere din piept și brațe se pot răspândi și în gât, maxilar, în mijlocul și în josul spatelui și chiar în picioare.

Durerea în maxilar și în gât se poate simți ca o durere de dinți.

Aceste părți ale corpului sunt adesea în linia de foc în timpul unui atac de cord, deoarece nervul vag este conectat nu numai la inimă, ci și la abdomen, piept, gât și creier.

Deci, atunci când apare o arteră blocată, ea poate declanșa nervii din inimă să semnaleze durerea pentru a vă avertiza că ceva nu este în regulă.

Și nervul vag răspândește semnalul în alte zone ale corpului.

Numărul 5. Oboseală sau slăbiciune extremă

Să te simți obosit după o noapte nedorită sau o zi stresantă este normal. Dar dacă stai în pat, te uiți la televizor și dintr-o dată nu mai poți să-ți ții capul sus, asta ar putea însemna probleme.

Aceasta nu este o situație neobișnuită. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că peste 45 la sută dintre femeile care au avut un atac de cord au spus că se simt slăbite sau obosite chiar înainte de a merge la spital.

În 2003, Asociația Americană a Inimii a chestionat peste 500 de femei care au supraviețuit atacurilor de cord și a publicat rezultatele în jurnalul Circulation.

Șaptezeci și unu la sută dintre femei au raportat că s-au simțit obosite fără un motiv logic în săptămânile dinaintea atacului de cord.

În același sondaj, 48% dintre femei au spus că au suferit tulburări de somn cu până la o lună înainte de eveniment.

Doar 31% dintre femei au avut dureri în piept la debutul atacului de cord.

Iar 43% au raportat deloc dureri în piept în timpul atacului de cord.

Numărul 4. Bătăi neregulate ale inimii.

Bătăile anormale ale inimii, cunoscute și sub numele de aritmie, sunt un simptom comun al bolii cardiace atât la bărbați, cât și la femei, deși are și alte cauze.

Este posibil să observați că inima vă bate mai repede sau neregulat și, în majoritatea cazurilor, veți avea și amețeli.

Când ritmul inimii tale este perturbat, aceasta nu pompează sângele oxigenat în mod corespunzător.

Dacă aveți boală coronariană, este posibil să aveți risc de apariție a unei aritmii periculoase numită fibrilație atrială. Aceasta este caracterizată prin bătăi rapide, tremurătoare, care pot duce la palpitații ale inimii, cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral.

Numărul 3. Transpirație inexplicabilă.

Transpirația excesivă se poate întâmpla cu câteva minute înainte de un atac de cord.

Și spre deosebire de transpirația obișnuită care apare după un antrenament sau pe vreme caldă, acest simptom este adesea descris ca transpirații reci.

Această afecțiune se numește diaforeză și afectează întregul corp, mai degrabă decât o parte a corpului.

Un studiu din 2005 de la Universitatea din Illinois din Chicago a descoperit că transpirația, în combinație cu senzația de disconfort în piept, braț, gât sau maxilar, ar putea fi un predictor de încredere al unui atac de cord.

Numărul 2. Un sentiment general de neliniște.

S-ar putea să nu vă simțiți bine, dar nu puteți spune exact de ce.

O stare generală de disconfort și un sentiment general de neliniște ar putea indica un atac de cord tăcut.

Este o idee bună să-ți verifici inima, chiar dacă nu crezi că prezinți semne comune ale unui atac de cord.

Numărul 1. Durere în piept.

Unii oameni nu experimentează nicio durere în piept, în timp ce la alții pot experimenta o durere bruscă sau severă.

Durerea sau disconfortul toracic poate dura câteva secunde sau minute și este la fel de frecventă la bărbați ca și la femei.

Unii simt o presiune intensă sau un sentiment de plenitudine. Alții simt furnicături sau dureri ascuțite înjunghiate.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel