Sari la conținut

Stresul a pus stăpânire pe viața ta? Iată care alimente vă pot ajuta și ce nu e bine să consumi

Stresul a pus stăpânire pe viața ta? Oboseala cronică este o afecțiune biologică cu multiple cauze posibile, inclusiv genetice, imunologice și chiar infecțioase, dar este dificil de identificat o cauză specifică. Dacă suferiți de oboseală cronică, ar trebui să includeți în dietă alimente care să vă stabilizeze nivelul de energie, să vă întărească sistemul imunitar și să evitați alcoolul. hai sa vedem ce este asta.

Alimente care alungă stresul

Cercetările au demonstrat că dieta și nutriția au un impact major asupra sănătății mintale. Pentru a combate stresul zilnic și a reduce anxietatea nu e nevoie întotdeauna să apelați la ajutorul suplimentelor alimentare, ci doar să includeți în dietă anumite alimente.

Sănătatea mintală, afectată de alimentație

Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea mintală și poate agrava simptomele de anxietate. Pe lângă tratamentele adecvate prescrise de medici, o dietă sănătoasă poate ajuta la creșterea puterii tractului gastro-intestinal și ar putea fi o altă modalitate de a vă îmbunătăți starea de spirit.

Studiile au arătat că o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale 100%, nuci, semințe și produse lactate poate aduce beneficii la nivel biochimic. Iată care sunt alimentele sănătoase, care ajută la reducerea stresului și a anxietății, notează Goodhousekeeping.

Alimentele fermentate
Alimentele fermentate, precum chefirul și varza murată, conțin probiotice, bacterii prietenoase care trăiesc în tractul gastro-intestinal și contribuie la apărarea organismului de agenți patogeni.

O dietă cu multe probiotice vă poate ajuta microbiomul intestinal, beneficiind de acea conexiune intestin-creier.

Ceaiurile de plante
Toată lumea știe că o ceașcă de ceai cald poate calma, aducând o stare de bine după o zi agitată. Numeroase studii sugerează că ceaiurile de lavandă, mușețel și salvie vă pot ajuta să vă relaxați.

Levănțica reduce stările de anxietate, simptomele depresiei, ameliorează tulburările digestive, dar și nevralgiile și reumatismele.

Ciocolata neagră
Un aliment foarte sănătos este și ciocolata neagră care conține 70% cacao. Este ideală în combaterea stresului, grație conținutului ridicat de antioxidanți sau flavonide.

Mai mult, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și contribuie din plin la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Kiwi
Unele studii indică, de asemenea, că o combinație de vitamine C și E plus folat, care se găsește în acest fruct, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ.

În plus, aceste fructe contribuie la promovarea producției de serotonină, neurotransmițătorul asociat cu bunăstarea și fericirea.

Somonul și sardinele
Grăsimile esențiale și acizii grași Omega3 din somon, macrou și sardine ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier.

Acest hormon reglează abilitatea organismului de a lupta cu stresul.

Cireșele
Cireșele au un puternic efect anti-cancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.

Aceste fructe ajută la întărirea sistemul imunitar şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor cronice, precum: oboseala cronică, stresul, obezitatea, afecțiuni hepatice și renale, cancerul şi îmbătrânirea prematură.

Avocado
Un alt aliment benefic este și avocado. Acest fruct conține potasiu, necesar pentru reducerea tensiunii arteriale.

Astfel, avocado protejează împotriva stresului și este bun pentru sănătatea inimii. Efectul de calmare este provocat și de vitamina B, care are rolul de a proteja celulele nervoase ale creierului.

Nucile
Nucile întăresc sistemul imunitar deoarece conțin vitamine, zinc și magneziu. Se spune că vitaminele B ajută la reducerea stresului, în timp ce magneziul ajută la o gestionare mai bună a stresului.

Conform studiilor, migdalele, fisticul și nucile pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale.

Cafeaua este cunoscută pentru proprietățile sale care ne oferă energie în fiecare dimineață. Cu toate acestea, unii oameni se simt obosiți și adormiți după ce au băut cafea. Studiile arată că românii consumă 2,3 kilograme de cafea pe an, situând România pe locul 49 în clasamentul mondial al consumului de cafea.

Cofeina este benefică pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație. Cafeaua îți oferă un plus de energie pe termen scurt, dar de fapt nu îți energizează corpul. În timp ce bea această băutură îți va crește vigilența, nivelul de energie va scădea dramatic dacă nu mănânci sănătos. De asemenea, sucurile și băuturile energizante bogate în zaharuri procesate nu cresc nivelul de energie atât de mult pe cât cred unii consumatori și pot cauza anumite probleme de sănătate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel