Sari la conținut

Stresul ne face să îmbătrânim mai repede, dar efectele pot fi inversate

imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Imbatranirea

Stresul ne face să îmbătrânim mai repede.  Vârsta e doar un număr, spunem cu toții. Vârsta biologică e o măsură bazată pe markeri de pe ADN-ul tău, mai degrabă decât pe numărul de zile de naștere, spun oamenii de știință.

De asemenea, ei atrag atenția că vârstabiologică poate să crească sau să scadă, în raport cu evenimentele stresante.

Stresul ne face să îmbătrânim mai repede, dar efectele pot fi inversate

Potrivit unui studiu, publicat în Cell Metabolism, devenim mai îmbătrâniți din punct de vedere biologic când corpul nostru este supus stresului, dar mai tineri din nou când ne revenim, potrivit unui studiu care a analizat ADN-ul oamenilor atunci când au suferit o intervenție chirurgicală de urgență la șold, covid-19 sever sau când femeile erau însărcinate.

„Această recuperare sugerează că avem mașinile necesare pentru a putea derula cel puțin puțin ceasul înapoi”, spune James White de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, care a condus studiul împreună cu Vadim Gladyshev de la Universitatea Harvard, potrivit NewScientist. 

Oamenii pot fi biologic mai în vârstă sau mai tineri decât vârsta lor cronologică, în funcție de factori precum dacă fumează sau dorm suficient. Pentru a măsura vârsta biologică, cercetătorii au dezvoltat „ceasuri epigenetice” care analizează modele de markeri de pe ADN numite grupuri metil care se corelează cu vârsta.

Ceasuri epigenetice pentru analiza ADN-ului din sânge

Aceștia au folosit aceste ceasuri pentru a evalua impactul a trei tipuri de evenimente stresante asupra vârstei biologice. În fiecare caz, au analizat ADN-ul din probe de sânge care au fost colectate în mai multe momente de la participanții la studiile anterioare.

  • În prima analiză, echipa a descoperit că vârsta biologică de nouă persoane cu o vârstă medie de 81 de ani a crescut rapid atunci când au suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru a repara șoldul rupt, dar a revenit la nivelurile de dinainte de operație în săptămâna următoare.
  • Apoi, echipa a măsurat vârsta biologică de 29 de persoane, cu o vârstă medie de 60 de ani, în timp ce erau internați cu Covid-19 sever și după ce au fost externați. Vârsta biologică a participanților de sex feminin a scăzut după ce au fost externate, dar cea a participanților de sex masculin nu a scăzut, probabil pentru că bărbaților le ia mai mult timp în medie pentru a se recupera complet de boală.
  • În cele din urmă, echipa a compilat date din patru studii care au inclus peste 200 de femei însărcinate, despre care se știe că pune stres asupra organismului. Vârsta lor biologică a crescut de-a lungul sarcinii, dar, la șase săptămâni de la naștere, aceasta a revenit sub nivelurile observate la începutul sarcinii.

Ideea că îmbătrânirea biologică se accelerează în timpul evenimentelor stresante, dar se inversează după aceea este în concordanță cu un studiu anterior care a constatat că părul gri al oamenilor își recapătă uneori culoarea inițială după ce se recuperează după evenimente stresante din punct de vedere psihologic, cum ar fi separarea conjugală. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel