Sari la conținut

Studiu. ACEST vaccin antigripal ar putea reduce riscul bolii Alzheimer cu 40%

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Studiu. ACEST vaccin antigripal ar putea reduce riscul bolii Alzheimer cu 40%.

Potrivit unui nou studiu, persoanele care au primit cel puțin un vaccin antigripal au avut cu 40% mai puține șanse decât colegii lor nevaccinați să dezvolte boala Alzheimer în decurs de patru ani.

Studiu. ACEST vaccin antigripal ar putea reduce riscul bolii Alzheimer cu 40%.

Cercetările de la Universitatea din Texas Health Science Center, Houston au comparat riscul de incidență a bolii Alzheimer între pacienții cu și fără vaccinare anterioară antigripală într-un eșantion mare la nivel național de adulți din SUA cu vârsta de 65 de ani și mai mult.

„Am descoperit că vaccinarea antigripală la adulții în vârstă reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer timp de câțiva ani. Forța acestui efect protector a crescut odată cu numărul de ani în care o persoană a primit un vaccin anual antigripal, cu alte cuvinte, rata de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Alzheimer a fost cel mai scăzut printre cei care au primit în mod constant vaccinul antigripal în fiecare an”, a spus Avram S. Bukhbinder, de la universitate.

„Cercetarile viitoare ar trebui să evalueze dacă vaccinarea antigripală este asociată și cu rata de progresie a simptomelor la pacienții care suferă deja de demență Alzheimer”, a adăugat Bukhbinder.

Studiul a inclus 935.887 de pacienți vaccinați antigripal și 935.887 de pacienți nevaccinați. În timpul programărilor de urmărire de patru ani, aproximativ 5,1% dintre pacienții vaccinați împotriva gripei s-au dovedit că au dezvoltat boala Alzheimer.

Între timp, 8,5% dintre pacienții nevaccinați au dezvoltat boala Alzheimer în timpul urmăririi.

Aceste rezultate subliniază efectul protector puternic al vaccinului antigripal împotriva bolii Alzheimer, potrivit Bukhbinder și asociații săi.

Există dovezi că mai multe vaccinuri pot proteja de boala Alzheimer

Cu toate acestea, mecanismele care stau la baza acestui proces necesită studii suplimentare.

„Deoarece există dovezi că mai multe vaccinuri pot proteja de boala Alzheimer, ne gândim că acesta nu este un efect specific al vaccinului antigripal”, a spus Paul. E. b Schulz, profesor la facultate.

„În schimb, credem că sistemul imunitar este complex, iar unele modificări, cum ar fi pneumonia, îl pot activa într-un mod care agravează boala Alzheimer. Dar alte lucruri care activează sistemul imunitar pot face acest lucru într-un mod diferit, un mod care protejează de boala Alzheimer.

În mod clar, avem mai multe de învățat despre modul în care sistemul imunitar se înrăutățește sau îmbunătățește rezultatele în această boală”, a spus el.

Studiile anterioare au descoperit un risc scăzut de demență asociat cu expunerea anterioară la diferite vaccinuri la vârsta adultă, inclusiv cele pentru tetanos, poliomielita și herpes, în plus față de vaccinul antigripal și altele.

În plus, pe măsură ce trece mai mult timp de la introducerea vaccinului Covid-19 și devin disponibile date mai lungi de urmărire, Bukhbinder a spus că va merita să se investigheze dacă există o asociere similară între vaccinarea Covid-19 și riscul bolii Alzheimer.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel