Sari la conținut

Studiu. Aspirina, opțiune terapeutică împotriva cancerului?

Acidul acetilsalicilic, sau aspirina, este un medicament antiinflamator și analgezic utilizat în mod obișnuit împotriva durerii și a febrei în diferite boli. Unele mecanisme biologice reglate de aspirină joacă, de asemenea, un rol în inițierea și creșterea cancerului, făcându-l o opțiune terapeutică utilă împotriva cancerului.

Într-o recenzie publicată în Open Biology, cercetătorii au discutat despre dovezile existente cu privire la utilizarea aspirinei în tratamentul cancerului.

Aceștia au vrut să înțeleagă modul în care aspirina influențează mecanismele biologice în cancer și au rezumat concluziile din studiile clinice și studiile observaționale care implică aspirina în tratamentul cancerului.

Aspirina, opțiune terapeutică împotriva cancerului?

În studiul de față, cercetătorii au folosit o revizuire sistematică a literaturii pentru a aborda trei aspecte majore ale utilizării aspirinei în terapia cancerului. Ei au rezumat mai întâi descoperirile actuale privind mecanismele biologice prin care aspirina poate regla căile patogene la nivel celular și procesele metastatice în cancer.

Revizuirea a examinat apoi diverse studii clinice pentru a înțelege efectul aspirinei asupra metastazelor și supraviețuirii cancerului.

În cele din urmă, cercetătorii au abordat efectele secundare cunoscute ale utilizării aspirinei, cum ar fi sângerările intracraniene și gastrointestinale și au comentat aspectele de siguranță ale utilizării aspirinei în terapia cancerului.

Analiza a raportat o multitudine de căi prin care aspirina ar putea juca un rol în terapia anti-cancer.

  • Modul principal de acțiune al aspirinei este prin perturbarea enzimei ciclooxigenazei (COX), care inhibă formarea de molecule de semnalizare a cancerului, cum ar fi prostanoizii.
  • Aspirina întrerupe, de asemenea, căile proliferative și inflamatorii și interferează cu procesele pro-carcinogene conduse de trombocite.

Angiogeneza, sau formarea de noi vase de sânge, este o parte importantă a progresiei cancerului. Studiile asupra liniilor celulare de limfom și cancer de colon au arătat că aspirina previne angiogeneza prin întreruperea enzimei COX și prin reglarea activității factorului de creștere a endoteliului vascular (VEGF).

  • În plus, aspirina stimulează căile pro-apoptotice și promovează repararea acidului dezoxiribonucleic (ADN) mediată de gena supresoare de tumori.

Studiile asupra metastazelor folosind modele animale in vivo și linii celulare in vitro au arătat că trombocitele joacă un rol major în a permite migrarea metastatică prin secretarea factorilor de creștere, promovarea formării nișei metastatice și producerea de inhibitori ai genelor supresoare de tumori.

  • Aspirina a prezentat activitate anti-trombocite, ceea ce a redus metastaza la multe modele animale in vivo.

Cercetările care utilizează proteomica și interacțiunile genă-mediu au oferit, de asemenea, dovezi ale aspirinei care reduc expresia genelor de reparare a ADN-ului, a căror supraexpresie a fost legată de riscul crescut de cancer de colon.

Dovezile generale din studiile clinice și observaționale sunt favorabile cu privire la utilizarea aspirinei în terapia anticancer

Cu toate acestea, autorii au subliniat absența unor studii randomizate ad-hoc care să exploreze efectul aspirinei asupra unei game largi de tipuri de cancer.

Majoritatea dovezilor provin din meta-analize ale datelor observaționale de la indivizi cu diferite tipuri de cancer, dintre care un sfert luau aspirină. Potrivit autorilor, multe studii s-au concentrat pe cancerele comune, cum ar fi cancerul pulmonar, de sân, de prostată și de colon, care reprezintă doar 30% din cazurile de cancer la nivel mondial, lăsând formele mai rare de cancer substudiate.

Potrivit News Medical, utilizarea aspirinei a fost, de asemenea, legată de creșterea sângerării gastrointestinale și cerebrale datorită activității sale antiplachetare. În timp ce destul de multe studii au raportat sângerări fatale legate de utilizarea aspirinei, în special la pacienții în vârstă, o interpretare a rezultatelor sugerează, de asemenea, că acțiunea antiplachetă a aspirinei descoperă patologii gastrointestinale existente, cum ar fi leziunile gastrice, care pot fi apoi tratate.

În general, studiul indică faptul că rolul aspirinei în reglarea diferitelor căi metabolice o face o opțiune de tratament împotriva cancerului potențial valoroasă și viabilă. Cu toate acestea, majoritatea dovezilor actuale ale eficacității sale în reducerea proliferării celulelor tumorale și a metastazelor provin din patru studii randomizate ad-hoc.

Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări privind utilizarea aspirinei în tratamentul unora dintre formele mai rare de cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel