sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Studiu Baylor Marea Neagră. Persoanele care trăiesc cu HIV, vulnerabilitate crescută la infecția cu noul coronavirus. Doar 41,7% s-au vaccinat anti-covid.

Fundația Baylor Marea Neagră a evaluat atitudinile cu privire la vaccinare – acceptare, ambivalență sau respingere- a persoanele care trăiesc cu HIV, un grup cu vulnerabilitate crescută la infecția cu noul coronavirus. Prin acest studiu Baylor România a urmărint să înțeleagă care sunt principalele motive din spatele acestor atitudini.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii au descoperit când se va sfârși pande...

La studiu au participat voluntar 135 de persoane, dintre care 39% femei, cu toții fiind rezidenți în județul Constanța și beneficiari ai serviciilor Fundației Baylor. Vârsta medie a celor chestionați a fost de 34 de ani.

Persoanele care trăiesc cu HIV reprezintă un grup cu vulnerabilitate crescută la infecția cu noul coronavirus

„Datele obținute de noi pe parcursul studiului arată că atitudinile și ratele de vaccinare ale persoanelor care trăiesc cu HIV din regiunea Constanța sunt similare cu cele din populația generală. Următorii pași ai echipei noastre au luat în considerare adaptarea unei intervenții psihosociale pentru fiecare grup, cel al indecișilor și al celor care resping vaccinarea.

Te-ar mai interesa: Motivul nebănuit pentru care te îngrași repede și ...

Putem, în cadrul intervențiilor clinice, să apelăm la educație, persuasiune și influențare socială pentru a încuraja aceste grupuri să accepte vaccinarea”, a declarat  Ana-Maria Schweitzer, director executiv la Fundația Baylor Marea Neagră.

 

Cei mai mulți dintre participanții la studiu (80,8%) au raportat că nu au trecut prin infecția cu noul coronavirus. Cu toate acestea, numai 41,7% au fost vaccinați, 52,5% nu și 5,8% intenționează să o facă.

Te-ar mai interesa: Alimente care ne protejează de răceală. Ajută-ți o...

În cazul pacienților vaccinați, examinarea principalelor motive a arătat că:

 • 54% s-au vaccinat din dorința de a preveni infectarea,
 • 21,6% s-au vaccinat din dorința de a lucra și de a călători,
 • 9,8% s-au vaccinat pentru a nu se mai teme că ar putea infecta și alți membri ai familiei.

Motivele comune în rândul pacienților indeciși:

 • teama de a nu face o formă gravă a bolii (42,1%),
 • dorința de a lucra și de a călători (24,6%),
 • frica de a nu-și îmbolnăvi familia (17,5%)
 • exemplul pozitiv al altora care au primit vaccinul și sunt bine,
 • dorința de a munci și de a călători,
 • teama de complicații sau de transmitere a bolii.

Cel mai frecvent motiv pentru refuzul vaccinului este:

 • frica de vaccin în sine (54,65%),
 • convingerea că COVID nu este o boală gravă (21%),
 • convingerea că persoana chestionată nu se poate infecta (7%),
 • faptul că nu cunosc pe nimeni care să fi fost bolnav (7%),
 • așteaptă sfatul medicului de a aștepta și de a nu se vaccina (6%).

Studiu Baylor Marea Neagră. Comunicarea pe tema vaccinării rămâne posibilă

Studiul a mai arătat că 31% din întregul eșantion afirmă că doresc să afle mai multe despre vaccin – aspectul pozitiv fiind acela că 40% dintre aceștia sunt din grupele celor indeciși sau a celor care resping vaccinarea. Prin urmare, comunicarea pe tema vaccinării rămâne posibilă, inclusiv cu cei care declară că nu doresc să se vaccineze.

Te-ar mai interesa: Beatrice Mahler, despre administrarea antiviralelo...

„În urma studiului, echipa noastră a dezvoltat intervenții psiho-sociale și a lucrat cu pacienții pentru a înclina balanța în favoarea vaccinării. Contactându-i pe pacienți, am observat că unii dintre aceștia așteptau să afle direct de la medicul specialist că vaccinul este recomandat pentru ei, discuția cu medicul infecționist fiind exact motivația de care aveau nevoie.

Pentru aceste situații, aveam deja o serie de mesaje video pregătite în colaborare cu medicii infecționiști din Constanța pe care le-am putut trimite pacienților. Interacțiunile cu beneficiarii noștri au arătat o mare nevoie de informații corecte și de validare din partea medicilor infecționiști a vaccinării.

Te-ar mai interesa: Horoscopul weekend: 21-23 ianuarie 2022. Astrolog:...

Abordarea directă a subiectului vaccinării de către psihologii și asistenții sociali de la Baylor i-a ajutat pe mulți dintre pacienți să își facă un plan de acțiune, pentru a discuta cu medicul sau chiar pentru a merge la vaccinare”, a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale la Fundația Baylor Marea Neagră.

Evaluarea așteptărilor de a primi îngrijiri de la profesioniști din domeniul sănătății vaccinați a arătat că: 39,6% dintre participanții la studiu sunt de acord, 50% declară că nu sunt interesați de statusul vaccinal al personalului medical care le oferă îngrijiri medicale, și 10,4% cred că nimeni nu ar trebui să primească un vaccin.

Nu au fost identificate diferențe semnificative în ratele de vaccinare atunci când am comparat grupurile în funcție de sex sau de starea anterioară de COVID-19.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private