luni, martie 20, 2023

STUDIU. Numărul de celule imunitare specializate disponibile pentru combaterea cancerului de piele s-a dublat atunci când un nou tratament a blocat scăparea acestora din tumorile de melanom, arată ultimele cercetări efectuate pe animale.

Cercetătorii de la NYU Langone Health și de la Perlmutter Cancer Center au descoperit un alt tip de medicament, o imunoterapie, care a oprit extinderea tumorii de melanom. Imunoterapia singură nu reușise anterior să împiedice creșterea cancerelor.

Te-ar mai interesa: Oboseală psihică: Care sunt semnele care necesită ...

Progresele recente în domeniul imunoterapiilor, medicamente concepute pentru a ajuta sistemul de apărare imunitară al organismului să detecteze și să ucidă celulele canceroase, la fel cum ar face-o cu un virus invadator, au îmbunătățit considerabil îngrijirea cancerului, spun cercetătorii.

Tratamentele acționează prin stimularea acțiunii celulelor imunitare care atacă direct cancerul și împiedică celulele canceroase să se sustragă recunoașterii de către sistemul imunitar.

Ultima generație de imunoterapii, numite inhibitori ai punctelor de control imunitar, protejează celulele T antitumorale de inactivare și au devenit un pilon în tratamentul melanomului. Deși aceste tratamente medicamentoase nu funcționează pentru toți pacienții, cercetările anterioare arată că existența unui număr mai mare de celule T globale, în special atunci când sunt poziționate în centrul tumorilor, face ca medicamentele să fie mai eficiente.

Te-ar mai interesa: Mesaj important pentru o zodie. Numerolog: Simbolu...

Noul studiu, publicat în revista Nature Immunology online la 27 februarie, a arătat că celulele imunitare cheie, numite celule T CD8, scapă de tumorile de melanom atunci când se adună în apropierea periferiei tumorii, precum și a vaselor limfatice din apropiere, care transportă celulele imunitare în tot corpul. Într-adevăr, cercetătorii au constatat că mai multe celule T se acumulează în interiorul tumorilor la șoarecii crescuți pentru a nu avea vase limfatice în piele.

Te-ar mai interesa: Mesajul unui fost preot despre postul zilelor noas...

Alte experimente au arătat că moleculele de semnalizare atrag și deplasează celulele T spre vasele limfatice. Atunci când cercetătorii au blocat fie CXCL12, fie CXCR4, celulele T nu au putut emigra din tumoare și au rămas în centrul acesteia.

Luate împreună, cercetătorii spun că rezultatele demonstrează modul în care celulele T sunt probabil atrase de CXCL12 spre marginea exterioară a tumorii și mai aproape de vasele limfatice, unde CXCR4 îndeamnă celulele T să iasă din tumoare. Atunci când cercetătorii au combinat imunoterapia cu un blocant chimic al CXCR4, numărul de celule T din tumorile șoarecilor s-a dublat și jumătate din tumori au încetat să mai crească.

Te-ar mai interesa: Băutura despre care s-a demonstrat că face arterel...

„Studiul nostru confirmă pentru prima dată modul în care celulele T CD8 scapă de tumorile de melanom prin semnalizarea chemokinei către vasele limfatice din apropiere, lăsând tumorile mai puțin susceptibile la imunoterapia anticancer”, a declarat Maria Steele, cercetător principal al studiului.

„Aceste descoperiri arată că celulele T circulă în afara tumorilor, remodelând viziunea științifică asupra imunologiei tumorale, în care celulele T găsesc și țintesc la întâmplare celulele tumorale.”

Te-ar mai interesa: Alimentul care curăță colonul în mod natural și pr...

„Studiul nostru arată că blocarea acestei rute de evadare permite imunoterapiei să funcționeze mai bine în combaterea creșterii celulelor canceroase de piele”, a declarat Amanda Lund, cercetător principal al studiului.

Printre celelalte rezultate ale studiului se numără faptul că fuga celulelor T a depins de potența lor, sau cât de puternic se pot lega de proteinele țintă de pe celulele tumorale. Cu cât celulele T cele mai puternice petreceau mai mult timp în interiorul tumorilor, cu atât era mai probabil ca acestea să întâlnească celulele canceroase țintă și cu atât era mai probabil ca aceste celule T să rămână în interiorul tumorii. Potrivit cercetătorilor, creșterea timpului inițial petrecut de aceste celule T în interiorul tumorii ar putea contribui la îmbunătățirea terapiei.

„Aceste rezultate sugerează că nu este vorba doar de a introduce celulele T în tumora de melanom, ci și de a aduce aceste celule T în locul potrivit cu semnalele potrivite pentru a determina cele mai specifice și durabile răspunsuri imune”, a declarat Lund, profesor asociat în cadrul Departamentului de Dermatologie Ronald O. Perelman și în cadrul Departamentului de Patologie de la NYU Grossman School of Medicine și Perlmutter Cancer Center.

Cercetătorii spun că studiul arată, în general, că sistemul limfatic recirculă probabil celulele T în afara tumorilor. Și că, pentru unii pacienți, este necesară blocarea semnalelor de ieșire, fie CXCR4 și/sau CXCL12, pentru a schimba balanța în favoarea menținerii celulelor T în interiorul tumorilor suficient de mult timp pentru ca imunoterapia să funcționeze.

Cercetările viitoare vor analiza modul în care blocarea ieșirii celulelor T din tumori influențează imunoterapia, spun autorii, care intenționează, de asemenea, să analizeze nu doar semnalele de chemokine, ci și alte căi moleculare din vasele limfatice pentru a crește „timpul de ședere” al celulelor T în interiorul tumorilor, potrivit medicalxpress.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private