Sari la conținut

STUDIU: Cât rezistă coronavirusurile pe alimente congelate

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

STUDIU: Cât rezistă coronavirusurile pe alimente congelate. Este incredibil! Iată ce au descoperit oamenii de știință. Coronavirusurile, foarte rezistente!

Un studiu recent realizat de oameni de știință americani vine cu vești alarmante. Coronavirusurile, categorie din care fac parte din SARS-CoV-2, sunt extrem de rezistente.

Potrivit studiului,  publicat în Applied and Environmental Microbiology, acestea pot rezista de temperaturi de până la -20 de grade Celsius, adică temperaturi la care păstrăm carnea congelată.

Cercetarea a fost inițiată după apariția focarelor de Covid-19 din Asia, unde carnea ambalată a fost suspectată ca sursă a virusului. Studiul a fost efectuată pe pui congelat, carne de vită, porc și somon.

„Chiar dacă s-ar putea să nu țineți carnea în frigider timp de 30 de zile, s-ar putea să o depozitați atât de mult timp în congelator”,

a spus  Emily S. Bailey, profesor asistent la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul colegiului de farmacie și științe ale sănătății a universității Campbell, din Carolina de Nord, SUA și autoarea studiului.

Echipa de cercetare nu a folosit coronavirusul real care provoacă Covid-19, ci virusuri surogat care au proteine spike similare.

Cercetătorii au depozitat produsele la temperaturi de refrigerare (4 grade C) și la temperaturi de congelare (-20 grade C).

„Am descoperit că virușii pot fi cultivați și după ce au fost înghețați pentru toată această perioadă de timp”, a precizat cercetătoarea într-un comunicat de presă.

Ce-i de făcut

Așadar, ținând cont de rezistența acestor coronavirusuri, oamenii de știință ne sfătuiesc să avem o igienă riguroasă când vine vorba de produsele alimentare: de la recoltare, transport, ambalare, distribuție și până la depozitare.

Potrivit cercetătorilor americani, este vorba de eforturi continue pentru a preveni contaminarea acestor alimente și a suprafețelor de procesare a alimentelor, a mâinilor celor care lucrează în comerț și alimentație publică, a cuțitelor și a ustensilelor folosite pe tot parcursul procesării acestor alimente.

De asemenea, au mai spus oamenii de știință, trebuie ținut cont și de ambalaje, nu doar de alimente. Este recomandat ca acestea să fie dezinfectate înainte de a se folosi.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel