Sari la conținut

Nutriționist: Iată de ce nu merge „slăbitul de vară”

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Nutriționist: Iată de ce nu merge „slăbitul de vară”. Oricât de mult ne-am dori, vara este mai dificil să slăbim. Iată care sunt explicațiile nutriționistului.

Obiectivele noastre ambițioase pot rămâne neatinse pe timp de vară, riscurile fiind multiple.

Terapeutul nutriționist Alina Epure a explicat, la Antena 1, că putem slăbi mult mai ușor vara, în contextul în care avem o gamă variată de legume și fructe, dar a și subliniat care sunt riscurile începerii unei diete restrictive în sezonul cald.

”Putem avea această șansă să slăbim mai ușor vara, dar depinde foarte mult de cum ne asezonăm salata, câte înghețate mâncăm, câte deserturi avem pe masă în fiecare zi.

Avem o varietate mult mai mare în timpul verii, avem mai multe opțiuni să mâncăm mult mai ușor salatele și fructele proaspete și atunci ne putem bucura de o pată de culoare în farfuria noastră, fără un aport mare de calorii”, a explicat Alina Epure, terapeutul nutriționist, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Hidratare vs îngrășare

Nutriționistul a mai spus că una dintre principalele greșeli este cea a consumului de băuturi care să ne îngrașe.

”Ne hidratăm cu băuturi alcoolice și poate să fie un exces de la trezire până la culcare, bem mai multă cafea ca să rezistăm mai mult nopțile, la mare și la munte, se mănâncă foarte ușor și în cantități mari înghețată”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, Alina Epure a subliniat că în timpul verii nu este nevoie de o cantitate mai mare de mâncare, deoarece sațietatea se instalează mult mai ușor.

suc
Sursa: Unsplash

„Nu avem nevoie nici de foarte multe grăsimi, cum se observă în timpul iernii, și atunci, salatele ușor asezonate, nu trebuie să găsim grăsimi foarte  complexe, ne pot ajuta și ne pot oferi o sațietate foarte bună”, iar în timp ce rata metabolică este mai mare,

făcând mai multă mișcare, ”ne permite să adăugăm două frunze de salată, în plus, sau două felii de morcov, și deși nu avem o flexibilitate mare din punct de vedere caloric, este important  cu ce ocupăm acest aport de calorii, ce aducem în meniul nostru zilnic”,

a mai explicat nutriționistul Alina Epure.

Totodată, specialistul a mai atras atenția că vara nu este potrivită pentru o dietă proteică, în contextul varietății de fructe și legume, însă se poate face un mix între proteina, de origine animală și vegetală, și foarte multe legume, la fiecare masă.

Dacă vara nu, atunci când?

Vara este sezonul în care ne ”întâlnim” mai des cu oglinda, iar obiectivul vacanței estivale ar fi unul suficient de puternic pentru a începe o cură de slăbire.

Totuși, acest lucru nu este posibil. De ce?

Ei bine, pentru că este ”sezonul vacanțelor și al weekendurilor prelungite, dar atunci este mai greu să punem niște limite sănătoase.

Nu încurajez vara un program foarte strict, ci eventual propuneri de meniuri în baza cărora să contribuim la un plan de alimentație sănătos, dar, întotdeauna putem începe de astăzi dacă avem un echilibru mental și emoțional, dacă nu, mai amânăm puțin, de mâine, din toamnă, din iarnă”, a explicat Alina Epure.

Totodată, nutriționistul spune că perioada minimă pentru a obține rezultate reale, în privința slăbitului, este de 3 luni. Însă o condiție importantă este aceea de a asocia alimentația cu mișcarea.

sport

”Nimic nu se poate realiza într-o săptămână dacă ne dorim niște rezultate vizibile”, spune Alina Epure, cu privire la mitul slăbitului aproape instant, mai ales înainte de diverse evenimente, precum nunți ori botezuri.

Cât timp durează dieta restrictivă

”Tot trei luni ar fi o perioadă rezonabilă, astfel încât să nu ne prăjim ficatul, să nu amețim și să nu avem tot felul de carențe pe care le putem genera printr-o dietă alimentară restrictivă sau printr-un program de alimentație foarte restrictiv din punct de vedere caloric.

Cu răbdare, implicare, asumare, sport, hidratare, mișcare făcută într-un mod constructiv, somn și alimentație.

Vara este perioada în care putem continuă să menținem obiceiurile sănătoase, dar nu consider că este o perioadă propice pentru a începe o dietă restrictivă atâta timp cât ne expunem la foarte multe vacanțe, evenimente, petreceri.

Dacă este o alimentație echilibrată, nervozitatea nu își face prezența. Depinde foarte mult de ceea ce aducem în farfuria noastră, în primul rând ne hrănim creierul și atunci starea de bine va fi prezentă”, a mai spus Alina Epure, invitată la emisiunea „Neața cu Răzvan și Dani”. 

Pe de altă parte, chiar dacă suntem în vacanță și tentațiile alimentare sunt la tot pasul, putem face alegeri înțelepte care să nu se afecteze dieta.

Iată recomandările nutriționistului Mihaela Bilic aici.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel