Sari la conținut

STUDIU: Cele două vaccinuri anti-COVID care te pot proteja împotriva variantei Delta

Potrivit studiilor efectuate în Marea Britanie, două vaccinuri anti-COVID sunt eficiente și împotriva variantei Delta. Varianta Delta (indiană) face parte din lista variantelor îngrijorătoare, monitorizate de Organizația Mondială a Sănătății. 

Varianta Delta (indiană) este cu 60% mai contagioasă decât varianta britanică și, de asemenea, provoacă forme mai severe de boală. Experții în sănătate susțin că aceasta are, într-adevăr, o oarecare rezistență la vaccinurile anti-COVID, însă acest lucru depinde de numărul dozelor administrate.

Efectuarea unei scheme complete (administrarea ambelor doze de vaccin anti-COVID) oferă cea mai bună protecție împotriva variantei Delta, susțin specialiștii. O singură doză nu oferă un nivel ridicat de protecție.

Ce vaccinuri sunt eficiente împotriva variantei Delta?

Potrivit informațiilor oficiale ale Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, două vaccinuri anti-COVID se dovedesc a fi foarte eficiente împotriva tulpinii indiene.

„Vaccinarea este eficientă împotriva variantelor SARS-CoV-2!

Conform studiilor de până acum din Marea Britanie privind prevenția spitalizării, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech și Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente împotriva tulpinilor „Indiană” și „Britanică” a SARS-CoV-2.
Informații importante din experiența UK:

  • Eficacitatea după administrarea regimului complet rămâne foarte ridicată împotriva spitalizării, indiferent de tulpină;
  • Eficacitatea împotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, după administrarea regimului complet, este similară între tulpini, pe tulpina “Indiană” B.1.617.2 fiind ușor mai scăzută;
  • Eficacitatea după administrarea dozei 1 este relativ scăzută comparativ cu cea după regim complet de administrare, în special pe tulpina “Indiană” B.1.617.2.

Rămâne foarte important:

  • Efectuarea rapelului pentru maximizarea protecției
  • Păstrarea măsurilor de distanțare socială, purtarea măștii în zone aglomerate și celelalte reguli în vigoare”, arată o postare oficială.

Schema completă de vaccinare, extrem de importantă

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România susține că vaccinurile anti-COVID sunt eficiente dacă sunt administrate în schemă completă.

„Suficienţa schemelor de vaccinare față de noile variante virale de îngrijorare, cum este varianta Delta, datele arată foarte bine, se menţine o eficienţă de peste 90% față de riscul de internare, faţă de complicațiile bolii, faţă de decese, cu o singură condiție: să avem o schemă de vaccinare completă.

Deci durata, menţinerea răspunsului imun, avem datele publicate la șase luni, care arată la fel o păstrare, o menţinere a eficienţei vaccinurilor, după schema de vaccinare completă. Foarte probabil că durata va fi mai mare de 12 luni”, a declarat medicul, potrivit Rador.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel