Sari la conținut

Studiu. Copiii aproape și-au dublat timpul petrecut în fața ecranelor în timpul pandemiei

Studiu. Copiii aproape și-au dublat timpul petrecut în fața ecranelor în timpul pandemiei.

Potrivit unui studiu publicat luni în JAMA Pediatrics și preluat de CNN, copiii acumulează ore întregi petrecute în fața ecranului de când a început pandemia și fenomenul nu pare că se va sfârși în curând. Adolescenții au raportat că au petrecut aproape opt ore pe zi în fața unui ecran, dublându-și estimările înainte de pandemie de aproape patru ore pe zi.

Și ca și cum nu ar fi fost suficient, timpul petrecut în fața ecranelor de către copii nu a inclus timpul petrecut online pentru cursurile virtuale. Studiul s-a concentrat pe activități recreative precum streaming, jocuri, rețele sociale, mesaje text, chat video și navigarea pe web.

Copiii aproape și-au dublat timpul petrecut în fața ecranelor în timpul pandemiei

Adolescenții care au raportat mai mult timp pe ecran au raportat, de asemenea, suferințe în alte domenii ale vieții lor, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Jason Nagata, profesor asistent de pediatrie la Universitatea California din San Francisco.

„O perioadă mai mare de timp petrecută pe ecran a fost legată de sănătatea mintală mai precară și de stres mai mare în rândul adolescenților”, a spus Nagata, potrivit CNN

Aproximativ 5.412 adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au fost întrebați despre obiceiurile lor în timpul ecranului. Cercetătorii au descoperit că copiii au petrecut în medie 7,7 ore pe zi în fața unui ecran, față de estimările pre-pandemiei de 3,8 ore pe zi.

Participanții au fost rugați să-și clasifice sănătatea mintală de la „mult mai rău” la „mult mai bine” în comparație cu săptămâna anterioară. De asemenea, li s-au adresat patru întrebări despre stresul lor perceput, prin întrebări de tipul: „În ultima lună, de câte ori ați simțit că dificultățile se adună atât de mult încât nu le puteți depăși?”

„Legătura dintre utilizarea mai mare a ecranului și stres a fost surprinzătoare”, a spus dr. Jenny Radesky, medic pediatru în domeniul dezvoltării comportamentale și profesor asistent de pediatrie la Spitalul de copii Michigan Medicine C.S. Mott din Ann Arbor, care nu a fost implicat în studiu. „Majoritatea familiilor sperau că conectarea cu prietenii prin jocuri sau rețelele de socializare sau relaxarea vizionarii videoclipurilor ar fi o ameliorare a stresului în timpul pandemiei”, a spus aceasta.

Ce este „doomscrolling-ul” și de ce afectează negativ sănătatea mintală

Corelația negativă s-ar putea datora „doomscrolling-ului”, a spus Radesky. Atunci oamenii parcurg pe rețelele de socializare uitându-se la știri negative pentru perioade lungi de timp. Orele mai mari de timp pe ecran le-ar fi putut oferi copiilor mai puțin timp pentru a participa la activități care „ajută la susținerea rezistenței în perioadele dificile, inclusiv somnul, atenția sau activitatea fizică”, a adăugat ea.

În schimb, participanții care au raportat mai puțin timp pe ecran s-au dovedit a avea relații mai puternice de familie și prieteni și mai multe comportamente de adaptare. Adolescenții au fost întrebați despre calitatea relațiilor lor de familie și prieteni. De asemenea, li s-a oferit o listă cu nouă comportamente de adaptare, cum ar fi exercițiile și meditația, și li s-a cerut să spună cât de mult au participat la fiecare activitate.

„Pe măsură ce pandemia se diminuează, timpii mai mari de ecran nu vor dispărea prea curând. Disponibilitatea crescută a opțiunilor online înseamnă că „utilizarea ecranului este probabil să rămână mai mare decât nivelurile de dinainte de pandemie”, a spus Nagata.

Dr. Jason Nagata le-a recomandat adulților să stabilească limite de timp pentru copiii lor și să-i încurajeze să evite ecranele înainte de culcare.

„Părinții ar trebui, de asemenea, să dea exemplu, punându-și dispozitivele deoparte când se află în mijlocul familiei și în timpul meselor și fără întreruperea frecventă a interacțiunilor cu copiii lor pentru a se ocupa de dispozitivele lor”, a spus Michael Robb, director senior de cercetare la Common Sense Media, care a fost implicat în studiu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel