Sari la conținut

STUDIU: Coronavirusul atacă celulele din stratul adipos

Burta
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cercetarea poate ajuta la explicarea de ce persoanele supraponderale și obezi au un risc mai mare de îmbolnăvire severă și deces din cauza Covid.

De la începutul pandemiei, coronavirusul părea să vizeze persoanele care aveau kilograme în plus. Pacienții care erau supraponderali sau obezi aveau mai multe șanse de a dezvolta Covid-19 sever și de a muri.

Deși acești pacienți au adesea afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, care le sporesc riscul, oamenii de știință au devenit din ce în ce mai convinși că vulnerabilitatea lor are legătură cu obezitatea însăși.

Acum, cercetătorii au descoperit că coronavirusul infectează atât celulele adipoase, cât și anumite celule imunitare din grăsimea corporală, determinând un răspuns defensiv dăunător în organism.

„Concluzia este: „Doamne, într-adevăr, virusul poate infecta celulele adipoase în mod direct”, a spus dr. Philipp Scherer, un om de știință care studiază celulele adipoase la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas, care nu a fost implicat în cercetare, potrivit The New York Times.

„Orice se întâmplă în grăsime, nu rămâne în grăsime”, a adăugat el. „Afectează și țesuturile învecinate.”

Cercetarea nu a fost încă revizuită sau publicată într-un jurnal științific, dar a fost postată online în octombrie. Dacă rezultatele sunt confirmate de comunitatea științifică, ele pot face lumină nu doar asupra motivului pentru care pacienții cu kilograme în exces sunt vulnerabili la virus, ci și asupra motivului pentru care anumiți adulți mai tineri, fără alte riscuri, se îmbolnăvesc atât de mult.

Autorii seniori ai studiului, dr. Tracey McLaughlin și dr. Catherine Blish de la Școala de Medicină a Universității Stanford, au sugerat că dovezile ar putea indica noi tratamente Covid care vizează grăsimea corporală.

„Poate că acesta este călcâiul lui Ahile pe care virusul îl folosește pentru a sustrage răspunsurile noastre imunitare de protecție – ascunzându-se în acest loc”, a spus dr. Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparată și imunologie la Yale School of Medicine.

Descoperirea este deosebit de relevantă pentru Statele Unite, care are una dintre cele mai mari rate de obezitate din lume. Majoritatea adulților americani sunt supraponderali, iar 42% au obezitate. Negri, hispanici, nativi americani și nativii din Alaska din SUA au rate de obezitate mai mari decât adulții albi și asiaticii americani; au fost, de asemenea, afectați în mod disproporționat de pandemie, cu rate de deces aproximativ duble pe cele ale americanilor albi.

„Acest lucru ar putea contribui la o boală severă”, a spus dr. Blish. „Observăm aceleași citokine inflamatorii pe care le văd în sângele pacienților cu adevărat bolnavi, care sunt produse ca răspuns la infecția acelor țesuturi.”

Grăsimea corporală era considerată inertă, o formă de stocare. Dar oamenii de știință știu acum că țesutul este activ din punct de vedere biologic, producând hormoni și proteine ale sistemului imunitar care acționează asupra altor celule, promovând o stare de inflamație sâcâitoare de grad scăzut chiar și atunci când nu există nicio infecție.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel