Sari la conținut

Studiu: covid a fost creat pentru a manipula oamenii

Aproape două treimi dintre cetățenii din Macedonia de Nord cred că coronavirusul a fost creat pentru a controla oamenii, a relevat un nou studiu.

Aproximativ 65% dintre respondenți au spus că susțin teoria nefondată conform căreia COVID-19 a fost creat artificial într-un laborator, potrivit sondajului.

Între timp, o mare parte a cetățenilor din Macedonia de Nord cred și în alte teorii fără temei legate de pandemie.

Aproximativ 46% dintre cei chestionați au spus că virusul a fost pulverizat în aer folosind avioane.

Iar 44% cred că ministerul lor de sănătate a umflat numărul victimelor COVID-19 pentru că primesc bani.

Cercetarea a fost realizată de Institutul Societatea Civilă pentru Democrație (IDSCS) în colaborare cu Centrul Prezidențial pentru Educație Politică (PCPO).

Jurnalistul Bojan Stojkovski a declarat pentru Euronews că sondajele „nu sunt surprinzătoare”.

„Există o mulțime de oameni în Macedonia de Nord care cred în acest tip de teorii, poate fi dificil să-ți primească mintea”, a spus el.

„Apariția știrilor false aici este bine documentată… dar cred că pandemia a adăugat doar o altă dimensiune”.

Analiza IDSCS a arătat că cetățenii care au fost angajați și au studii superioare au fost mai puțin susceptibili la teoriile conspirației. Între timp, cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani au fost cel mai puțin probabil să creadă afirmațiile nefondate.

Analiștii spun că creșterea afirmațiilor nefondate este legată de neîncrederea profundă în politicieni și instituțiile democratice.

Stojkovski a subliniat, de asemenea, o lipsă de responsabilitate a guvernului pentru un recent incendiu mortal la un spital COVID-19 din Tetovo.

Potrivit Our World In Data, doar 37,9% dintre adulții din Macedonia de Nord au fost complet vaccinați împotriva virusului. Rata este cu mult sub media Uniunii Europene de 68% pe fondul ezitării larg răspândite.

Luna trecută, sute de oameni au mărșăluit prin Skopie pentru a protesta împotriva noilor măsuri restrictive și a recomandărilor conform cărora certificatele de vaccinare sunt obligatorii pentru funcționarii publici. Vânzările de certificate false de vaccin COVID-19 sunt, de asemenea, înfloritoare în Europa de Est.

„Autoritățile nu au depus suficient efort într-o campanie care să explice în termeni simpli ce face vaccinul Covid, cum îi va proteja pe oameni și beneficiile sale”, a spus Stojkovski.

O creștere a populismului a fost, de asemenea, legată de creșterea teoriilor conspirației. Stojkovksi a declarat pentru Euronews că rețelele de socializare joacă, de asemenea, un „rol important” în răspândirea zvonurilor nefondate.

„Într-o zi obișnuită, vezi sute de postări [false] legate de vaccinare și virusul COVID”, a spus el.

„În special cu noua variantă [Omicron], mă aștept ca campaniile de dezinformare să devină mult mai rele”.

„Cu siguranță aveam nevoie de campanii mai eficiente… iar acum ne confruntăm cu consecințele și încercăm să controlăm daunele”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel