Sari la conținut

STUDIU. De ce apare inflamaţia în ateroscleroză. Cum provoacă nivelul mare de colesterol inflamarea vaselor de sânge

boli vasculare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial

Oamenii de știință de la Centrul medical american UT Southwestern și de la Centrul de medicină pediatrică din Dallas au descoperit modul în care colesterolul ridicat provoacă inflamarea vaselor de sânge, o condiție necesară pentru ateroscleroză – „îngroșarea arterelor” – responsabilă de majoritatea infarcturilor și accidentelor vasculare cerebrale.

Descoperirile, publicate în revista Nature Communications şi citate de 360medical.ro, ar putea duce la noi intervenții pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare. „Scăderea lipidelor circulante, respectiv a colesterolului, nu a eradicat bolile cardiovasculare nici pe departe.

Descoperirile noastre arată o nouă modalitate posibilă de a ataca un segment major al proceselor care cauzează aceste afecțiuni”, a declarat conducătorul studiului, Philip Shaul, doctor în medicină, profesor de pediatrie și director al Centrului de biologie pulmonară și vasculară din cadrul departamentului de pediatrie de la UT Southwestern.

Întrucât colesterolul ridicat este un factor de risc pentru ateroscleroza care precede aceste evenimente, tratamentul cu statine – medicamente care scad colesterolul și care au fost dezvoltate pe baza unor cercetări ale medicilor de la UTSW dr. Michael Brown și dr. Joseph Goldstein, care au câștigat Premiul Nobel pentru medicină în 1985, pentru descoperirile referitoare la reglarea metabolismului colesterolului – au dus la progrese considerabile în reducerea ratelor acestora.

Se știe că inflamația se asociază cu un nivel ridicat de colesterol pentru a determina ateroscleroza, dar este în mare parte necunoscut modul în care începe inflamația. Pentru a înțelege mai bine modul în care vasele de sânge se inflamează în ateroscleroză, dr. Shaul și colegii săi s-au concentrat asupra unui tip de celule imune, numite macrofage, și asupra modului în care acestea acționează asupra peretelui vaselor de sânge.

Aceste celule metabolizează colesterolul folosind o enzimă cunoscută sub numele de cyp27a1 pentru a genera un produs numit 27HC. Cercetări anterioare au speculat faptul că producția de 27HC ar putea proteja împotriva aterosclerozei, ajutând la eliminarea colesterolului care se acumulează în vasele de sânge.

Totodată, cercetătorii au observat că dezactivarea ERα, un receptor pentru 27HC, în celulele endoteliale a împiedicat accelerarea aterosclerozei la modelele de șoareci testate.

Fiind compus din grăsime, colesterolul nu poate fi dizolvat şi este transportat în sânge cu ajutorul unor molecule numite lipoproteine. Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează complexul LDL-colesterol, numit „colesterol rău”, iar cel care se leagă de lipoproteinele cu densitate crescută (HDL) formează HDL-colesterol, numit şi „colesterol bun”.

Factorii de risc tradiţionali pentru dezvoltarea aterosclerozei includ colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, fumatul, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice şi consumul unei diete bogate în grăsimi.

Totuşi, mai mult de jumătate dintre infarcturile miocardice se produc la bărbaţi şi femei aparent sănătoşi, cu niveluri medii sau scăzute de colesterol-LDL în plasmă.

Potrivit statisticilor Asociației Americane a Inimii, peste 19 milioane de persoane au murit din cauza unui infarct, AVC și a altor manifestări ale bolilor cardiovasculare la nivel mondial în 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel