Sari la conținut

STUDIU. Importanţa Nutri-Score în alegerea alimentelor sănătoase pentru inimă

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu amplu concluzionează că un consum de alimente mai puţin bine clasate în  sistemul Nutri-Score este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

O echipă de cercetători de la Inserm (Institutul Naţional de Sănătate şi Ştiinţe Medicale din Franţa), INRAE (Institutul naţional de cercetare în domeniul agronomiei), Cnam (Conservatorul naţional de arte şi meserii), Universităţile Sorbona Paris Nord şi Paris Cité în colaborare cu cercetători de la Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (OMS-IARC) a analizat noua versiune a algoritmului care stă la baza Nutri-Score în legătură cu riscul de boli cardiovasculare. Lucrările sunt publicate în Lancet Regional Health Europe.

Amplu studiu la nivel european

Un total de 345.533 de participanţi dintr-un grup european (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), repartizaţi în şapte ţări europene, au fost incluşi în analize.

Între 1992 şi 2010, 16.214 dintre aceşti europeni au dezvoltat o boală cardiovasculară (între care 6.565 de cazuri de infarct miocardic şi 6.245 accidente vasculare cerebrale sau AVC).

I s-a atribuit un scor fiecărui aliment consumat. Se pare că participanţii care consumau în medie mai multe alimente cu evaluări Nutri-Score mai scăzute au avut un risc crescut de boli cardiovasculare, în special infarct şi accident vascular cerebral. Şi „aceste asocieri au fost semnificative după ce s-a luat în considerare un număr mare de factori socio-demografici şi de stil de viaţă”, se subliniază într-un comunicat al Inserm.

Publicarea acestui studiu survine la o săptămână după ce gigantul agroalimentar francez Danone a anunţat că nu va mai afişa Nutri-Score pe iaurturile sale de băut, care acum sunt evaluate nefavorabil, notează AFP, potrivit Agerpres.

Nutri-score – Noul sistem de inscriptionare al alimentelor

Nutri-Score este un sistem de etichetare menit să informeze consumatorii despre beneficiile sau dezavantajele pentru sănătate ale alimentelor sau băuturilor vândute în magazin.

Schema de etichetare Nutri-Score, vizibil afișata pe partea din față a produselor ambalate, cuprinde 5 scale marcate cu diferite culori și litere, de la verde închis la roșu și litere de la A la E.

Aceasta se găsește pe ambalajul din față al produselor și arată informații suplimentare față de eticheta clasică cu valorile nutriționale și ajută consumatorul să observe mai clar și să înțeleagă informațiile despre valoarea nutritivă a produselor.

Clasificarea produselor alimentare în funcţie de nocivitate

Produsele marcate cu culoarea verde și literele A și B sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm mai des sau într-o cantitate mai mare, iar cele marcate cu culoarea roșie și literele D și E conțin o cantitate mai mare de componente care ar trebui limitate în alimentația zilnică (de ex. grăsimile saturate, zahărul, sarea), de aceea ar trebui consumate mai rar sau în cantitate mai mică. Produsele marcate cu culoarea galbenă (C) ar trebui consumate cu moderație.

Nutri-Score ia în considerare atât nutrienții care ar trebui consumați mai des sau într-o cantitate mai mare, cât și pe cei care ar trebui consumați mai rar sau în cantitate mai mică, oferind o evaluare complexă și echilibrată a produsului. Valoarea Nutri-Score este calculată pentru o porție de 100 de grame, iar produsele pot fi comparate direct, atât cu produse din aceeași categorie, cât și cu produse din categorii diferite.

Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase și respectiv nesănătoase, ci îndrumă în ceea ce privește alegerea produselor alimentare pentru promovarea unei alimentații echilibrate.

Metoda de calcul, schimbată sfârşitul anului 2023

Metoda de calcul s-a schimbat la sfârşitul anului 2023, printr-un nou algoritm, pentru a ţine mai bine cont de cunoştinţele în materie de alimentaţie şi sănătate. Zahărul, sarea, grăsimile rele, precum şi absenţa fibrelor sau a altor nutrienţi au fost astfel mai mult penalizate.

Cu pelete de la verde la roşu, asortate cu litere de la A la E, Nutri-Score, lansat în Franţa în 2017, există de asemenea pe o bază de voluntariat, în alte şase ţări europene: Germania, Belgia, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos şi Elveţia.

Comisia Europeană a renunţat să prezinte o propunere privind etichetarea nutriţională, în special în faţa opoziţiei puternice din partea Italiei, căreia i s-au alăturat, de asemenea, Ciprul, Grecia, Republica Cehă, România sau Ungaria.

Rezultatele studiului „furnizează elemente cheie pentru a sprijini adoptarea Nutri-Score ca logo nutriţional obligatoriu în Europa”, a pledat Mathilde Touvier, directoare de cercetare la Inserm, se arată în comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel