Sari la conținut

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Pâinea trebuie considerată un aliment de sine stătător

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Organizație pentru Protecția Consumatorilor  (InfoCons) a realizat un studiu pe baza a 50 de produse tip pâine care provin de la cele mai cunoscute mărci de producători și distribuitori, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva.

Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

  • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
  • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
  • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faina:

  • 44% menționează tipul de făină utilizat.

Studiu InfoCons. Din punct de vedere al pasteurizarii:

  • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

  • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

  • 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

  • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Studiu InfoCons. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

  • 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
  • 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
  • 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine:

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
    2%
    dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
    2%
    dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel