Sari la conținut

Studiu. Obezitatea atrofiază creierul și crește riscul de Alzheimer

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Alzheimer

Obezitatea este asociată cu diverse boli și probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială, depresie și cancer.

Cercetările anterioare au găsit, de asemenea, o legătură între obezitate și boala Alzheimer. Un nou studiu condus de cercetătorii de la The Neuro (Montreal Neurological Institute-Spital) din cadrul Universității McGill a scos la iveală acum un mecanism de risc potențial prin care obezitatea poate crește riscul de Alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit că tipul de neurodegenerare cauzat de obezitate este similar cu cel care provoacă boala Alzheimer. Din acest motiv, cercetătorii cred că pierderea în greutate ar putea încetini declinul cognitiv în timp ce o persoană îmbătrânește și ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Cum afectează obezitatea creierul?

Potrivit dr. Filip Morys, cercetător și prim autor al acestui studiu, obezitatea are efecte negative asupra creierului, mai ales în ceea ce privește neurodegenerarea.

„S-a demonstrat că obezitatea în sine, dar și comorbiditățile asociate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială sau dislipidemia, ar putea duce la pierderi neuronale”, a spus dr. Morys pentru Medical News Today.

„Obezitatea (este) mult mai mult decât numărul de kilograme sau aspectul fizic – este o boală multi-complexă, multisistem, cu efecte ample”, a explicat dr. Scott Kaiser, geriatru și director al Sănătății Cognitive Geriatrice. la Institutul de Neuroscience Pacific de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, CA.

„Oarecum recent, am ajuns să înțelegem impactul direct al obezității asupra sistemului nostru nervos central, inclusiv asupra sănătății creierului”, a continuat dr. Kaiser. „Există multe mecanisme care stau la baza acestei relații potențiale. Există posibilitatea creșterii inflamației (și) a stresului oxidativ – toate acestea conduc la un concept la care mă gândesc mult în geriatrie numit „îmbătrânire inflamatorie”. Și impactul în ceea ce privește reglarea hormonală, metabolismul glucozei și rezistența la insulină. Deci, o cascadă fiziologică complexă de moduri prin care obezitatea poate avea un impact direct asupra creierului și a funcției creierului și a celulelor creierului.

Dr. Karen D. Sullivan, neuropsiholog certificat de consiliu și creatorul I CARE FOR YOUR BRAIN, a declarat pentru MNT că obezitatea – în special creșterea masei corporale, procentul mare de grăsime corporală și raportul talie-șold – sunt legate de deficiența cognitivă la vârstnici. adulți și un factor de risc pentru boala Alzheimer.

„O confuzie în datele anterioare au fost modificările metabolice cunoscute care adesea, dar nu întotdeauna, însoțesc obezitatea, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și tulburările lipidelor”, a spus dr. Sullivan. „Aceste modificări metabolice duc la modificări cerebrovasculare și neurodegenerare în anumite părți ale creierului care imită tiparul bolii Alzheimer și toate au fost legate de o creștere a patologiei cerebrale legate de boala Alzheimer.”

Obezitatea și boala Alzheimer

Dr. Morys a spus că acest studiu a fost determinat de un studiu anterior, în care au văzut că modelele de neurodegenerare legate de obezitate sunt similare vizual cu cele din boala Alzheimer:

„Se știa anterior că obezitatea este un factor de risc pentru boala Alzheimer, dar am vrut să comparăm direct modelele de atrofie a creierului în ambele, ceea ce am făcut în acest nou studiu.”

În acest studiu, dr. Morys și echipa sa au comparat modelele de atrofie ale materiei cenușii – sau pierderea celulelor creierului – la pacienții cu obezitate sau boala Alzheimer. Folosind un eșantion de peste 1.300 de persoane, ei au comparat pacienții cu boala Alzheimer cu martori sănătoși și persoane obezi (altfel sănătoase) cu persoane slabe.

În urma analizelor, oamenii de știință au descoperit că atât obezitatea, cât și boala Alzheimer au afectat pierderea de substanță cenușie – cunoscută și sub numele de subțierea corticală – în moduri similare. De exemplu, cercetătorii au descoperit că subțierea corticală atât în cortexul temporoparietal drept, cât și în cortexul prefrontal stâng au fost similare în ambele grupuri.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii cred că pierderea în greutate ar putea încetini declinul cognitiv și scădea riscul unei persoane pentru boala Alzheimer.

„În acest moment, studiul nostru sugerează că prevenirea obezității, pierderea în greutate, dar și scăderea altor factori de risc metabolic legați de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială, ar putea reduce riscul pentru boala Alzheimer și ar putea avea efecte benefice asupra cogniției.” – Dr. Morys

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel