Sari la conținut

STUDIU: Pentru cât timp persistă oboseala post-COVID? Câți pacienți o manifestă după recuperare?

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obicei matinal care te scapa de oboseala

Potrivit unui studiu realizat în Irlanda, mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus suferă de oboseala post-COVID ce persistă chiar și 10 săptămâni după recuperare. Acest simptom este raportat de majoritatea pacienților cu Covid-19, încă din stadiile incipiente ale bolii.

Odată cu apariția virusului SARS-CoV-2, specialiștii au încercat să determine cât mai precis modul de manifestare și urmările pe care le poate cauza virusul asupra corpului. În acest sens, specialiștii au descoperit că o mare parte dintre pacienții care se recuperează dezvoltă oboseala post-COVID, o stare ce poate dura săptămâni întregi după boală, potrivit Digi24.

Pentru a determina acuratețea bănuielilor și a mărturisirilor pacienților, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a formei manifestate de COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu noul corornavirus.

Paciențiii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi, având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani.

Dintre aceștia, 55,5%  au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.

Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare. În cazul pacienților care nu au fost tratați în spitale, aceștia au fost evaluați la 14 zile după diagnostic.

Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS). Cu ajutorul acesteia s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală care a persistat pentru cel puțin 6 săptămâni chiar și de la recuperare.  Dintre voluntari, doar 42,2% au declarat că s-au recuperat complet și nu simt alte simptome specifice Covid-19.

Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între severitatea bolii COVID-19, necesitatea de asistență medicală de specialitate sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de forma manifestată a bolii, ușoară sau gravă.

Starea de oboseală, se pare, poate fi direct influențată de istoricul tulburărilor psihice, precum anxietatea și depresia. Acest lucru a fost observat cu precădere în rândul femeilor care au participat la studiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel