Categories: Ştiri sănătate

Studiu preclinic: Țesut cardiac regenerat după atac de cord

Din cuprinsul articolului

Țesutul cardiac se poate regenera după atac de cord, arată datele unui studiu preclinic realizat recent de oameni de știință. Iată detaliile:

Țesutul cardiac se poate regenera, arată o echipă internațională de cercetători, caren a descoperit un mecanism de regenerare a acestuia după un atac de cord. Studiul este preclinic, iar descoperirea ar putea deschide calea unor studii pentru repararea leziunilor cardiace la om.

Atacurile de cord sunt periculoase pentru că pot provoca daune importante inimii. Severitatea unui atac de cord depinde de cât timp fluxul sanguin a fost întrerupt.

Atunci când sunt lipsite temporar de oxigen, celulele cardiace mor, iar inima nu-și poate regenera propriul țesut, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă, principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, potrivit 360medical.ro. 

Spre deosebire de oameni și alte mamifere, peștele zebră adult își poate regenera țesutul cardiac deteriorat.

Cum se poate „repara inima”

Într-un studiu preclinic, o echipă internațională de oameni de știință conduși de cercetători din Montreal, descriu mecanismele complexe care permit peștilor zebră să-și „repare inima“ după ce a suferit leziuni. 

La om, vasele coronariene transportă sânge. La peștii zebră adulți ele sunt esențiale și pentru proliferarea și vindecarea celulelor musculare cardiace. Atunci când inima peștilor zebră suferă o leziune, aceasta declanșaează imediat un răspuns de regenerare în celulele vaselor coronariene, necesar pentru regenerarea țesutul cardiac.

În noul studiu, echipa internațională de cercetători, condusă de profesorul Ruben Marin Juez de la universitatea din Montreal, s-a concentrat pe identificarea și descrierea interacțiunii moleculelor care declanșează răspunsul de regenerare. Oamenii de știință au studiat semnalizarea celulară care generează proliferarea celulelor vaselor coronariene.

Manipulând acțiunea și expresia acestor molecule, ei au reușit să identifice două proteine, Emilin2a și Cxcl8a, cu un rol cheie în revascularizarea și regenerarea țesutului cardiac. Descoperirile lor oferă o perspectivă promițătoare pentru avansarea unor căi terapeutice de revascularizare și regenerare cardiacă la om.

„Știam deja că, după leziuni cardiace, factorul de creștere vasculară endotelială C (Vegf-C) a fost stimulat la peștii zebră adulți, și că acest factor a fost implicat în regenerarea cardiacă. Dar acum am descoperit că semnalizarea Vegf-C promovează expresia proteinei Emilin2a, care, la rândul său, favorizează expresia proteinei Cxcl8a.

De asemenea, am descoperit că manipularea expresiei proteinei Emilin2a este capabilă să moduleze răspunsul regenerativ al celulelor musculare cardiace. Această descoperire va face posibilă studierea potențialului acestei molecule în scopuri de tratament la persoanele cu leziuni cardiace“, a declarat prof. Juez, care a publicat rezultatele studiului în revista Circulation Research, citată de 360medical.ro.

Recent Posts

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

20 de minute ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

50 de minute ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

o oră ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic