luni, septembrie 26, 2022
  • Vaccinurile ARN mesager (ARNm) sunt o nouă tehnologie în fruntea răspunsului la vaccin la COVID-19.
  • Anxietatea cu privire la posibilele reacții alergice poate duce la ezitarea vaccinului.
  • Cercetătorii din spatele unui studiu care a inclus peste 50.000 de persoane care primiseră acest tip de vaccin au constatat că ratele reacțiilor alergice sunt „extrem de scăzute”.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că incidența reacțiilor alergice la persoanele care au primit un vaccin ARNm COVID-19 este „extrem de scăzută”.

Studiul, publicat ca o scrisoare de cercetare în revista JAMA, oferă dovezi suplimentare ale siguranței generale a vaccinurilor ARNm.

Vaccinuri ARNm

În timp ce vaccinurile cu ARNm au fost în curs de dezvoltare de zeci de ani, descoperirile tehnologice recente le-au permis să fie în fruntea răspunsului la vaccin la pandemia COVID-19.

Te-ar mai interesa: Vrei să te asculte Dumnezeu? Pr. Sofian Boghiu: Ți...

Vaccinurile convenționale funcționează prin eliberarea unui virus slăbit sau inactivat prin proteine semnate purificate ale virusului. Sistemul imunitar al persoanei învață să răspundă, dobândind capacitatea de a răspunde la versiuni mai puternice și active ale virusului în viitor.

Dar vaccinurile cu ARNm funcționează diferit. Un profesionist din domeniul sănătății administrează materialul genetic al virusului, iar proteinele virale sunt create în corpul persoanei. Sistemul lor imunitar răspunde apoi acestor proteine și învață ce să facă dacă întâlnește versiunea completă a agentului patogen în viitor.

Te-ar mai interesa: Afecțiuni grave declanșate de pesticide. Dr. Bilic...

Un avantaj al vaccinurilor ARNm este că nu există riscul ca un virus inactivat sau slăbit să provoace probleme de sănătate. În plus, aceste vaccinuri par a fi eficiente în cazurile în care vaccinurile convenționale nu sunt.

De asemenea, pot fi dezvoltate mai rapid decât vaccinurile convenționale, deoarece procesul de proiectare, extindere și producere în masă a vaccinurilor ARNm este mai simplu – un avantaj cheie în efortul global de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19.

Te-ar mai interesa: Horoscop Cristina Demetrescu, octombrie: Tensiuni ...

În acest sens, momentul recentelor descoperiri în tehnologia vaccinului ARNm nu ar fi putut fi mai bun.

Ezitarea vaccinului

Cu toate acestea, această nouă tehnologie, care a primit autorizația de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration (FDA), a fost întâmpinată cu ezitare în unele comunități.

Această ezitare este deosebit de frecventă în rândul persoanelor de culoare și este legată de rasismul sistemic în contextele de asistență medicală. Oamenii negri au fost în mod istoric supuși unor experimentări clinice neetice.

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

Un domeniu de îngrijorare este potențialul reacțiilor alergice, inclusiv anafilaxia, o reacție severă care afectează multe zone ale corpului.

Deși cercetătorii au descoperit că vaccinurile sunt sigure în studiile clinice, risipirea anxietăților cu privire la siguranța lor este încă importantă.

Potrivit autorului principal al prezentei cercetări, dr. Kimberly Blumenthal, co-director al Programului Clinic de Epidemiologie la Divizia de Reumatologie, Alergie și Imunologie a Spitalului General Massachusetts, „Vaccinurile COVID-19 mRNA sunt primele vaccinuri de acest gen și au o eficacitate și o siguranță remarcabile în toate populațiile.”

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să f...

„Este esential sa avem informatii exacte despre reactiile alergice la aceste vaccinuri, nu numai pentru situatia noastra actuala, ci si pentru ca aceasta noua platforma de vaccinuri este atat de importanta pentru raspunsurile pandemice viitoare.”

Peste 50.000 de participanți

În studiul lor, dr. Blumenthal și colegii săi au analizat ratele reacțiilor alergice și anafilaxiei la un grup de angajați de la spitalul Mass General Brigham, din Boston.

În total, 52.805 de participanți au răspuns la un studiu de simptome după prima lor doză de vaccin mARN COVID-19. Sondajele au fost realizate prin text, e-mail, apeluri telefonice și aplicații smartphone pe parcursul celor 3 zile de la fiecare vaccinare.

Echipa a folosit evidența medicală a angajaților pentru a identifica anafilaxia.

Reacții „extrem de scăzute”

Cercetătorii au descoperit că 2,1%, sau 1.365, dintre angajați au suferit o reacție alergică acută și că 0,025%, sau 16, au avut anafilaxie.

Niciunul nu a experimentat șoc anafilactic, o complicație a anafilaxiei care ar putea pune viața în pericol sau nu a necesitat intubație endotraheală.

Această rată de anafilaxie este mai mare decât cea estimată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care era de 11,1 cazuri pe milion de doze de vaccin Pfizer-BioNTech și 2,5 cazuri pe milion de doze de vaccin Moderna. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că rata pe care au găsit-o era încă „extrem de scăzută”.

Cercetătorii notează că studiul lor a avut unele limitări, inclusiv faptul că simptomele au fost auto-raportate și că este posibil ca participanții la studiu să nu fie reprezentativi pentru alte date demografice.

Cu toate acestea, descoperirile sunt dovezi suplimentare ale siguranței generale a vaccinurilor ARNm, ceva deosebit de important, având în vedere transmisibilitatea și letalitatea ridicate a COVID-19.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private