Sari la conținut

Studiu surprinzător. Vacile vorbesc între ele, inclusiv despre hrană și vreme, folosind sunete unice

Vaci
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Reducerea semnificativă a emisiile de gaze cu efect de seră

Potrivit unui studiu, vacile sunt capabile să „comune” între ele. Studiul arată că junincile Holstein-Fresian sunt capabile să comunice între ele, folosind propriile mugete distincte.

Cercetătorii de la University of Sydney, din Australia, au luat 333 de mostre de vocalizări de vacă și le-au analizat folosind programe de analiză acustică.

Ei au descoperit că vacile sunt capabile să ofere indicii în anumite situații și să exprime diferite emoții, inclusiv emoție, excitare, angajare și suferință.

„Am descoperit că individualitatea vocală a bovinelor este relativ stabilă în diferite contexte agricole încărcate emoțional”, a spus cercetătorul principal Alexandra Green, într-un comunicat.

Studiu surprinzător. Vacile vorbesc între ele, inclusiv despre hrană și vreme

Semne pozitive au fost observate atunci când femelele erau în călduri și când se aștepta să fie hrănite. Contextele negative au fost identificate atunci când li s-a refuzat accesul la hrană și în timpul „izolării fizice și vizuale de restul turmei”.

Altfel spus, vacile sunt fericite când este cald și știu că vor fi hrănite, dar nefericite atunci când li se interzice accesul la hrană și când sunt izolate de restul turmei.

Cameron Clark, unul dintre co-autorii studiului și supervizorul academic al lui Green, a lăudat studiul, publicat în Scientific Reports

„Cercetarea lui Ali este cu adevărat inspirată”, a spus Clark în declarație. „Este ca și cum ar construi o traducere Google pentru vaci.”

Cercetările anterioare au arătat că vacile și vițeii lor sunt capabili să comunice menținând individualitatea în zgomot (sunetele vocale emise de bovine), dar cercetările lui Green indică faptul că individualitatea este păstrată pe parcursul întregii vieți și răspândită în turmă.

„Vacile sunt animale gregare, sociale. Într-un fel, nu este surprinzător că își afirmă identitatea individuală de-a lungul vieții și nu doar în timpul amprentarii mamei-vițel. Dar aceasta este prima dată când am reușit să analizăm vocea pentru a avea dovezi concludente ale acestei trăsături”, a explicat Green.

Oamenii de știință speră că cercetările vor fi folosite de fermieri și integrate în rutinele lor pentru a le înțelege mai bine animalele și pentru a le îmbunătăți bunăstarea.

„Distinctivitatea individuală este probabil să atragă sprijin social din partea conspecificilor, iar cunoașterea acestor indicii de individualitate ar putea ajuta fermierii să detecteze bovine individuale în scopuri de bunăstare sau de producție”, au scris cercetătorii în rezumatul studiului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel