sâmbătă, decembrie 10, 2022

La nivel mondial, milioane de oameni au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, agentul patogen ce cauzează boala respiratorie Covid-19. Momentan, nu există un antiviral eficient și sigur care să trateze infecția, iar măsurile non-farmaceutice continuă să fie cele mai bune metode de prevenire a virusului. Cu toate acestea, specialiștii au descoperit că virionii SARS-CoV-2 pot fi inactivați prin anumite mijloace.

La aproape un an după apariția virusului SARS-CoV-2, cercetătorii italieni din cadrul Laboratorului de Biochimie și Farmacologie a Spitalului de Copii „Meyer”, Florența, au publicat un studiu conform căruia virionii SARS-CoV-2 pot fi inactivați de terapia cu aburi. Potrivit News Medical Life Sciences, inhalarea de aburi poate fi o altă metodă prin care se poate reduce numărul infectărilor cu Covid-19.

Te-ar mai interesa: De ce e normal să răcim mai des iarna și care e pa...

Cum afectează temperatura ridicată virionii SARS-CoV-2?

Virusul SARS-CoV-2 conține proteine în formă de țepi, care facilitează pătrunderea în celule și infectarea rapidă. Cercetătorii au descoperit că aceste proteine pot fi deteriorate de temperatura ridicată, inactivând virusul. Temperaturile de 56°C pentru 15 și 30 de minute, în medii lichide, au fost suficiente pentru a elimina virusul SARS-CoV-2. Terapia cu aburi pare să fie, din aceste motive, eficientă în combaterea noului coronavirus.

Ce a descoperit studiul?

Studiul s-a bazat pe 10 cadre medicale confirmate RT-PCR, atât asimptomatice, cât și cu manifestări ușoare de Covid-19.

Pacienților le-au fost administrați aburi, prin inhalare, pentru cel puțin 20 de minute (5 cicluri de câte 4 minute), în decurs de o oră. Tratamentul complet, în această formulă, a fost urmat timp de 4 zile consecutive. Temperatura vaporilor a fost menținută între 55 și 65 °C în primele 4-5 minute. Pacienții au fost acoperiți cu un prosop (peste cap), deasupra aburului fierbinte, la o distanță de aproximativ 25-30 de centimetri față de recipientul cu apa utilizată.

Te-ar mai interesa: Divorțul anului în România. Își spun ADIO după o c...

În decurs de 24 de ore, după fiecare tratament cu aburi, cantitatea virală eliminată de pacienți a fost măsurată cu ajutorul testului RT-PCR. Dintre cei 10 voluntari, 3 persoane au renunțat la tratament.

Conform rezultatelor, 6 pacienți au manifestat o îmbunătățire la sfârșitul intervenției, raportată clinic, 2 pacienți au suferit tulburări ale gustului și mirosului, iar un pacient a declarat dureri musculare persistente și congestie nazală.

Te-ar mai interesa: Acid uric ridicat: ALIMENTE pe care trebuie să le ...

Cu toate acestea, se pare că toate cele 7 persoane care au continuat terapia au avut un rezultat negativ de Covid-19 după prima zi de tratament. Pentru a determina acuratețea, s-au efectuat 4 teste, consecutiv, ceea ce poate susține faptul că terapia cu aburi este eficientă în inhibarea virusului SARS-CoV-2.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private