Sari la conținut

STUDIU. Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de diabet tip 2

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de diabet de tip 2. Din peste 10 mii de persoane evaluate în cadrul unui studiu, aproape un sfert prezintă risc mare şi foarte mare de a dezvolta această afecţiune.

Rezultatele proiectului arată că 31,6% dintre persoanele evaluate prezintă un risc minim de diabet de tip 2. Un procent semnificativ de 28% se confruntă cu un risc ușor ridicat. Iar 17,4% au un risc moderat.

Femeile de până la 45 de ani, expuse riscului de îmbolnăvire

Inițiatorii analizei susțin că mai îngrijorător este faptul că 15,4% dintre persoane prezintă un risc mare. Iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat.

60% dintre respondenți au fost femei, 34% au avut vârsta de până în 45 de ani. Cei mai mulți dintre respondenți, respectiv 57,2%, au declarat că nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat. 63,5% au menționat că fac sport cel puțin 30 min zilnic.

Specialiștii spun că pericolul diabetului zaharat poate fi totuși redus printr-un stil de viață echilibrat, scrie infofinanciar.ro.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel