Sari la conținut

Studiu: Uleiul de măsline și probioticele pot contribui la sănătatea creierului

Beneficiile gătitului cu ulei de măsline
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Uleiul de măsline reduce riscul de deces

Studiu: Cercetătorii au prezentat la întâlnirea anuală „Nutrition 2023” a Asociației Americane de Nutriție din Boston rolul important al intestinului în menținerea sănătății creierului.

Potrivit cercetării, administrarea de probiotice ar putea contribui la prevenirea declinului memoriei care însoțește îmbătrânirea.

Rolul uleiului de măsline în menținerea sănătății creierului

sanatatea creierului
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Participanții la studiu, 169 de persoane cu vârste cuprinse între 52 și 75 de ani,  cu tulburări cognitive ușoare care au luat probioticul Lactobacillus rhamnosus GG timp de trei luni au observat o creștere a scorurilor funcțiilor cognitive. Această îmbunătățire a fost, de asemenea, asociată cu schimbări în microbiomul lor intestinal.

Această cercetare, au remarcat cercetătorii, ar putea deschide calea pentru noi tratamente neinvazive care să valorifice microbiomul intestinal pentru a atenua declinul cognitiv la populația îmbătrânită.

Ulei de măsline, asociat cu un risc mai mic de demență

Un alt studiu prezentat în cadrul aceleiași conferințe a constatat că uleiul de măsline stimulează sănătatea creierului și că un consum regulat de ulei de măsline este asociat cu un risc mai mic de demență fatală.
Cercetătorii au analizat chestionare dietetice și dosare de deces pentru peste 90.000 de americani, colectate pe parcursul a trei decenii.

Rezultatele au arătat că cei care au consumat mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 28% mai mic de a muri din cauza demenței, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată sau rareori ulei de măsline.

În plus, înlocuirea unei singure lingurițe de margarină și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8-14% mai mic de deces din cauza demenței.

Studii anterioare au asociat, de asemenea, un consum mai mare de ulei de măsline cu un risc mai mic de boli de inimă, în timp ce încorporarea uleiului de măsline în modelul alimentar mediteranean s-a dovedit, de asemenea, că ajută la protejarea împotriva declinului cognitiv, potrivit Pro News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel