Sari la conținut

Dr. Alexandru Vlad Ciurea despre trei boli grave: Parkinson, anevrism și neuronavigație

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a vorbit despre trei boli grave, parkinson, anevrism și neuronavigație și despre noutățile în neurochirurgie.

Neurochirurgia a fost o specialitate de vârf a chirurgiei și a medicinei în general și a fost una dintre cele mai tehnologizate aș spune. De multă vreme neurochirurgii operează la microscop, deci microchirurgia este un domeniu care le-a aparținut aproape dintotdeauna. Navigația s-a inventat pentru neurochirurgie, chirurgia robotică începe să-și facă loc din ce în ce mai mult tot în neurochirurgie, dar și în alte specialități.

În emisiunea Academia de Sănătate, Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București, a vorbit despre noile progrese în neurochirurgie.

„ Specialitățile medicale, ca și în chirurgia abdominală, urologică sau cea cardiacă, progresele sunt uimitoare… Substanța nervoasă nu ai voie să o atingi. Creierul este un organ nobil, este un organ frumos, este o bijuterie. Cu el iubim, cu el parlamentă, cu el ne certăm, ne împăcăm.

Cum să-l abordăm în așa natură ca să rezolvăm afecțiunea respectivă care este în creierul uman ca să nu lăsăm amprente, să nu-l distrugem.

…Progresele sunt în toate domeniile neurochirurgicale. În cele tumorale, în care partea genetică a evoluApar din ce în ce mai multe facilități. Acum se introduce neuronavigația în microscop, nu trebuie să mă mai uit pe ecran. Este fascinant”, spune medicul.

Anevrismul cerebral, cauză majoră de mortalitate

anevrism cerebral
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Anevrismele intracraniene, ca și cele abdominale, sunt groaznice. Dacă se rupe un anevrism, poate să fie un accident cerebral vascular, dar poate să fie și unul hemoragic, o ruptură de anevrism. Ori, acest anevrism, dacă l-am prins, l-am diagnosticat, lupta mare se dă. Îl operăm, cum am făcut ani de zile, am aproape o mie operate, prin metoda directă, ori metoda actuală, care din ce în ce se duce mai sus și trebuie să spunem: Da, sunteți mai buni.

S-au perfecționat, au metode din ce în ce mai bune, au mijloace de a ține vasul din cap dilatat și să te duci exact în vasul cu leziunea respectivă și foarte frumos să introduci în anevrismul respectiv o substanță care face electro-obturare și se coagulează anevrismul în totalitate.

Este fascinant. Eu lucrez într-un centru foarte bine dotat și pe mine mă fascinează rezultatele, cum pleacă acești pacienți, ce se poate obține și cum circulația creierului își desfășoară activitatea”, a declarat dr. Vlad Ciurea la Academia de Sănătate.

 „Anevrismele rupte rămân încă o cauză majoră de mortalitate”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, care a ținut să îl întrebe pe neurochirurgul Vlad Ciurea dacă acestea pot fi depistate din timp.

Dr. Vlad Ciurea spune că un CT sau RMN, cu facilitatea angio-CT sau angio-RMN, poate depista imediat problema pe care un pacient o poate avea la nivelul creierului.

”Este foarte simplu pentru noi. În clipa în care, după o ceartă, după un zbor, după stat în aeroport, mă doare capul, am o criză migrenoasă, un CT sau un RMN, cu facilitatea angio-CT sau angio-RMN, se vede imediat. Chiar și dacă este puțin fisurat. (…)

Există programe de screening. Japonezii au făcut screening populației. Am fost de multe ori acolo și de fiecare dată raportau încă o mie de anevrisme operate. Ăștia, altă treabă nu au, de unde le găsesc, mă întrebam. Ah, păi noi le găsim prin screening. Omul se internează pentru o afecțiune hepatică, iar în cadrul investigației de angiografie hepatică, noi vrem să vă facem și o angiografie cerebrală. Și așa se văd anevrismele de care pacientul nici nu știa”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel