Sari la conținut

STUDIU: Vaccinul AstraZeneca împiedică transmiterea noului coronavirus

Ultimele studii clinice efectuate asupra vaccinului de la Oxford/AstraZeneca arată că, pe lângă imunitatea oferită, vaccinul AstraZeneca împiedică transmiterea noului coronavirus.

Vaccinul AstraZeneca a primit, recent, aprobarea de la Uniunea Europeană. Vaccinul se poate administra celor peste 18 ani în două doze și are un grad de eficiență de aproape 60%. Studiile clinice însă nu au inclus suficiente persoane de peste 55 de ani pentru a se putea oferi date relevante legate de impactul asupra categoriilor de vârstă mai înaintată, iar unele state europene au limitat deja utilizarea lui, potrivit Rador. Cu toate acestea, noi studii arată în premieră că vaccinul Oxford/AstraZeneca împiedică transmiterea noului coronavirus.  Datele încă neverificate de experţi independenţi susţin că vaccinul britanico-suedez nu doar că protejează de formele grave ale bolii, dar şi reduce cu peste 67% răspândirea virusului de la prima doză.

Este pentru prima dată când se demonstrează din studii medicale că un vaccin anti-COVID împiedică transmiterea coronavirusului. Aproape 10 miliaone de britanici au primit până acum vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, vaccin care are o eficienţă de 76%. Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că rezultatele noilor studii sunt „superbe”.

„Arată lumii că vaccinul de la Oxford este foarte bun. Vă protejează, încât nicio persoană care a primit vaccinul nu a avut nevoie de spitalizare şi reduce transmiterea cu aproximativ două treimi”, susține Matt Hancock.

Matt Hancock spune că vaccinul de la Oxford este o veste bună pentru întreaga lume întrucât este cel mai accesibil ca preţ. Universitatea Oxford a convenit cu AstraZeneca, gigantul farmaceutic care produce vaccinul, ca acesta să fie vândut la preţul de producţie fără profit. Ţări precum Germania, Suedia sau Polonia au ridicat însă semne de întrebare cu privire la eficienţa vaccinului de la Oxford pentru persoanele de peste 65 de ani, iar autorităţile medicale din aceste ţări recomandă ca vaccinul să nu fie folosit pentru această grupă de vârstă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel