Sari la conținut

Substanța naturală care topește colesterolul, previne bolile de inimă și scade riscul de apariție a cancerului de colon

simptom boala inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Acest articol este pentru tine dacă îți place să mănânci fructe sau îți place să faci jeleuri și gemuri. Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre pectina din fructe și pentru a descoperi utilizările, beneficiile și multe altele.

Pectina este o fibră dietetică, solubilă, găsită în fructe și legume. Este un tip de amidon necomestibil (carbohidrat) numit polizaharidă. Polizaharidele sunt un lanț lung de zaharuri indigestibile legate între ele.

Majoritatea plantelor conțin pectină. Unele dintre cele mai abundente surse de pectină din fructe includ pulpa și coaja (sau piei) de mere, prune, caise și citrice, cum ar fi lămâile și portocalele. Pectina are o consistență asemănătoare gelului atunci când o dizolvați în apă.

Corpul tău nu poate digera pectina din fructe în forma sa naturală. Cu toate acestea, în scopuri comerciale, oamenii de știință au dezvoltat o substanță numită pectină citrică modificată, care poate fi digerată și are multe utilizări în preparatele alimentare și ca suplimente de sănătate.

Care este valoarea nutritivă a pectinei din fructe?

Toate formele de pectină au o valoare nutritivă scăzută, deoarece conțin foarte puține calorii și substanțe nutritive.

Acest lucru poate fi ilustrat după cum urmează – 1 uncie fluidă sau 28,4 grame de pectină lichidă conține doar 3 kilocalorii, 1 gram de carbohidrați, 1 gram de fibre și aproape fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu are vitamine sau minerale. Cu toate acestea, rămâne o sursă excelentă de fibre solubile în dieta ta.

Amestecurile de pectină disponibile în comerț pot conține zaharuri adăugate, care pot crește valoarea calorică.

Care sunt beneficiile pectinei din fructe?

Iată câteva dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale consumului de pectină din fructe:

Îmbunătățește sănătatea gastrointestinală

Pectina ajută la digestie, deoarece este o fibră solubilă cu proprietăți de gelifiere. Fibrele solubile înmoaie scaunele, transformându-se într-un gel atunci când sunt amestecate cu apă în tractul digestiv.

Ele sunt, de asemenea, o sursă de nutriție pentru bacteriile bune din intestin (prebiotice).

Astfel, consumul de pectină din fructe poate ameliora constipația și poate îmbunătăți sănătatea bacteriilor intestinale, ducând la o digestie mai bună și la scăderea inflamației.

Fibrele solubile captusesc, de asemenea, intestinul intern si impiedică intrarea bacteriilor daunatoare, minimizand riscul de infectie.

Scade riscul de cancer de colon

Studiile de laborator au demonstrat că pectina poate ucide celulele canceroase de colon și gastro-intestinale.

Fibra din pectină scade inflamația și protejează împotriva leziunilor celulare din intestin, care sunt  factori de risc pentru cancerul de colon.

De asemenea, protejează împotriva cancerului de colon prin absorbția galectinei-3, care a fost asociată cu un risc crescut de cancer de colon la niveluri ridicate.

Ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Pectina este o sursă excelentă de fibre dietetice. Alimentele bogate în fibre au mai puține calorii, vă fac să vă simțiți plini mai mult timp și preveniți supraalimentarea, reducând astfel riscul de obezitate.

În studiile pe animale, suplimentele de pectină au determinat scăderea aportului de calorii, creșterea sațietății, arderea grăsimilor și pierderea în greutate.

pectina din fructe
Sursă foto: Getty Images

Scade nivelul zahărului din sânge și al colesterolului

Pectina poate proteja împotriva diabetului de tip 2. În studiile pe animale, a reglat nivelul zahărului și a îmbunătățit funcția insulinei.

Pectina poate reduce, de asemenea, riscul bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol rău (LDL).

Pectina din fructe este sigură?

Pectina din fructe a fost asociată cu efecte secundare potențiale, cum ar fi gaze, balonare sau disconfort abdominal. De asemenea, ar putea afecta digestia în unele cazuri.

Aveți grijă să luați suplimente și să utilizați amestecuri de pectină disponibile în comerț, mai ales dacă sunteți alergic la anumite fructe bogate în pectină, cum ar fi merele și portocalele. Pectina poate interfera cu anumite medicamente. Deci, nu luați suplimente de pectină dacă utilizați medicamente care scad colesterolul sau suplimente de carotenoid (vitamina C) și alfa-tocoferol (vitamina E).

Creșterea conținutului de fibre solubile din dieta dvs. are multe beneficii pentru sănătate. Dar nu mâncați prea mult fructe conservate sau preparate pe bază de pectină, cum ar fi gemurile și jeleurile, deoarece conțin mult zahăr și ar putea afecta negativ greutatea și nivelul zahărului.

Consultați-vă imediat furnizorul de servicii medicale dacă aveți simptome gastro-intestinale sau de altă natură după utilizarea oricăror amestecuri de pectină din fructe sau suplimente de sănătate.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel