Din cuprinsul articolului
În plin val de caniculă, când hidratarea ar trebui să fie o prioritate absolută, experții trag un semnal de alarmă: sticlele de apă din plastic, lăsate în mașini sau expuse la soare, pot deveni extrem de periculoase pentru sănătate.
Substanțe chimice și particule de microplastic ajung în apă atunci când plasticul se încălzește, iar consumul acesteia poate avea efecte grave asupra organismului.
Potrivit specialiștilor, o simplă sticlă de plastic uitată în torpedou sau pe scaunul din față poate atinge temperaturi suficient de mari încât să elibereze microplastice și substanțe chimice periculoase în apă. Consumul repetat poate favoriza acumularea acestor particule în organism
Cum se eliberează substanțele toxice în apă
Specialiștii de la Universitatea din Texas, Tyler, au explicat că materialele din care sunt fabricate sticlele de plastic se comportă asemenea unui „mănunchi de spaghete”. Când temperaturile sunt scăzute, structura lor rămâne stabilă. Însă, odată ce temperatura din jur depășește 60–70 de grade Celsius — valori atinse cu ușurință în interiorul unei mașini parcate la soare —, plasticul începe să se degradeze și să elibereze microplastice și substanțe chimice toxice în apă.
„La temperaturi înalte, apa devine contaminată invizibil. Doar pentru că nu vedem aceste particule nu înseamnă că ele nu sunt acolo”, a avertizat prof. Bryan Tuten, specialist în chimie.
De ce sunt microplasticele periculoase pentru organism
Microplasticele sunt particule de plastic mai mici de 5 milimetri. Dimensiunile lor reduse le permit să pătrundă în orice parte a corpului. Studiile recente le-au asociat cu:
-
probleme de fertilitate și efecte negative asupra sistemului reproducător;
-
leziuni vasculare și risc crescut de boli cardiovasculare;
-
inflamații cronice și creșterea riscului de cancer;
-
dezechilibre ale sistemului imunitar.
În plus, căldura favorizează și dezvoltarea bacteriilor periculoase în apa stocată prea mult timp în plastic. „Este un pericol dublu: chimic și microbiologic”, a adăugat dr. Wei-Chin Ho, expert în biologie.
Recomandările specialiștilor
Pentru a reduce riscurile, medicii și cercetătorii recomandă:
-
Nu lăsați sticlele de apă din plastic în mașină sau la soare;
-
Folosiți sticle reutilizabile din inox sau sticlă, care nu eliberează substanțe toxice;
-
Păstrați apa într-un loc răcoros și umbros, mai ales în perioadele cu temperaturi extreme;
-
Dacă apa dintr-o sticlă a fost expusă la căldură mai multe ore, nu o consumați.
Pericol global în creștere
Problema microplasticelor nu este una izolată. Ele au fost deja descoperite în oceane, râuri, sol, aer, dar și în sângele uman și chiar în placentele gravidelor. Experții avertizează că, odată cu schimbările climatice și creșterea valurilor de căldură extremă, expunerea oamenilor la aceste substanțe va crește inevitabil dacă nu sunt adoptate măsuri de precauție.