Sari la conținut

Suferi de această afecțiune? Tratamentul de 10.000 de euro va fi decontat. Iată cum!

Recent, Ministerul Sănătății a adăugat noi medicamente pe lista celor gratuite și compensate. Astfel, mai mulți pacienți cu boli grave pot urma acum tratamentul mult mai ușor.

Acesta este și cazul pacienților care suferă de fibroză chistică, o afecțiune complexă ce se caracterizează prin probleme digestive, probleme de respirație, acumularea mucusului și infecții respiratorii.

Numai o cutie de tratament costa 10.000 de euro, iar majoritatea pacienților nu își puteau permite o astfel de sumă.

În urma deciziei Ministerului Sănătății, mai mulți pacienți se pot trata acum în funcție de afecțiunea lor și recomandarea medicilor.

Pacienții cu fibroză chistică vor beneficia de tratament

Pacienţii cu fibroză chistică, o boală ereditară care afectează sistemele respirator și digestiv, vor avea acces la un tratament inovator care le oferă o șansă la o viață aproape normală, informează RRA.

Guvernul a aprobat astăzi decontarea medicamentului denumit Kaftrio, care costă peste 10.000 de euro cutia, un preț pe care majoritatea pacienților nu şi-l permit.

Lista de medicamente gratuite și compensate a fost actualizată prin introducerea a 34 de molecule noi, destinate pacienților cu afecțiuni neurologice, cu Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului şi afecţiuni degenerative ale ochiului, glaucom.

De asemenea, au fost adăugate și medicamente destinate celor cu afecțiuni oncologice, precum:

  • molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat
  • molecule pentru tratarea bolilor rare – hemofilie/talasemie
  • pentru hipertensiune pulmonară
  • amiotrofie spinală
  • amiloidoză și angioedem ereditar

„Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Acest lucru ar putea îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea multor pacienți, având în vedere crizele de medicamente cu care România s-a confruntat, nu cu mult timp în urmă. Astfel, în următorii ani, îngrijirea medicală ar putea ridica sănătatea generală, la nivel național.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel