Sari la conținut

Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medic chirurg renumit: „Femeile nu ar trebui să fie discriminate pentru că au această afecțiune.”

endometrioza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Șapte semne extrem de dureroase de avertizare

Există o boală puțin cunoscută, dar extrem de comună, care afectează 1 din 10 femei în Statele Unite și costă națiunea aproximativ 119 miliarde de dolari anual. Multe femei se luptă în tăcere, fără să știe că o au. Tulburarea este cunoscută sub numele de endometrioză și poate afecta femeile de toate vârstele.

„Atât de multe femei sunt nefericite. Ele pierd timpul de lucru; își pierd productivitatea; își pierd locul de muncă din cauza acestei boli”, a spus dr. Tamer Seckin, un renumit ginecolog și chirurg endometrioză din New York. „Femeile nu ar trebui să fie discriminate pentru că au această afecțiune.”

Costul estimat de 119 miliarde de dolari presupune o rată de prevalență de 10% a endometriozei în rândul femeilor de vârstă reproductivă. La nivel global, endometrioza afectează cel puțin 176 de milioane de femei, iar experții cred că numărul real este mai mare din cauza cazurilor nediagnosticate.

„Endometrioza impune o povară economică substanțială asupra societății, în principal legată de pierderea productivității”, au scris cercetătorii pentru Human Reproduction Update de la Oxford Journals.

Endometrioza apare atunci când țesutul uterin crește în afara uterului, afectând potențial alte organe și adesea provocând dureri severe, în special înainte și în timpul ciclului menstrual al unei femei. Simptomele includ durere debilitantă, infertilitate, modificări ale dispoziției, contact intim dureros și alte probleme care pot interfera cu viața de zi cu zi.

Această tulburare dureroasă face ca femeile să piardă, în medie, 10 ore de muncă pe săptămână, sau o zi de lucru, pentru a se odihni și a consulta medici, potrivit unui studiu privind pierderea productivității la locul de muncă.

Femeile sunt adesea diagnosticate greșit, ceea ce duce la întârzierea tratamentului – iar costurile au crescut constant: fila estimată atribuită productivității pierdute și altor factori a fost de 22 de miliarde de dolari în 2002.

Simptome endometrioză

Simptomul principal al endometriozei este durerea pelvină, adesea asociată cu perioadele menstruale. Deși mulți se confruntă cu crampe în timpul menstruației, cei cu endometrioză descriu de obicei durerile menstruale mult mai grave decât de obicei. De asemenea, durerea poate crește în timp.

Semnele și simptomele comune ale endometriozei includ:

  • Perioade menstruale dureroase (dismenoree). Durerea pelvină și crampele pot începe înainte și pot extinde câteva zile în perioada menstruală. Este posibil să aveți, de asemenea, dureri de spate și de abdomen.
  • Durere la actul intim. Durerea în timpul sau după actul intim este frecventă în cazul endometriozei.
  • Durere la mișcarea intestinală sau la urinare. Este cel mai probabil să experimentați aceste simptome în timpul perioadei menstruale.
  • Sângerare excesivă. Este posibil să aveți ocazional perioade menstruale abundente sau sângerări între menstruații (sângerare intermenstruală).
  • Infertilitate. Uneori, endometrioza este diagnosticată pentru prima dată la cei care caută tratament pentru infertilitate.
  • Alte semne și simptome. Este posibil să aveți oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul perioadelor menstruale.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel